Naslov aktivnosti: Sobni koš iz recikliranih materialov

Avtor prispevka : Daša Orešnik ([email protected]), objavljeno 08.06.2021 21:15:56
KATEGORIJA:
Ohranjanje našega sveta
KLJUČNE BESEDE:
Ravnanje z odpadki, Zdravje in dobro počutje, Ohranjanje našega sveta
POVZETEK:

Dijaki 3. letnika so v okviru modula Trženje pod vodstvom profesorice Andreje Glavič iz recikliranih materialov izdelali sobni koš, ki nudi zabavo za celo družino. Ob vsakem zadetem košu se namreč zasveti led trak okrog table, kar še dodatno popestri igro.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Dijaki podjetja HOME HOOP so za izdelavo sobnega koša izbrali materiale, ki bi sicer končali na odpadu. Tako so sledili načelom trajnostnega razvoja in krožnega gospodarstva.

To ni navaden koš, saj ima dodan senzor, ki sproži led trak, nameščen ob robu table, da ob zadetem košu zasveti. Razen senzorja in led traku je v celoti izdelan iz recikliranih materialov. 

Uporabljeni material:

-        zavržene železne palice

-        ostanki lesenih plošč

-        stara nitasta zavesa

Postopek izdelave koša

·       Obroč je narejen iz starega konstrukcijskega jekla premera 12 mm. Postopek izdelave: razrez materiala, posnemanje ostrih robov, krivljenje materiala na premer 230 mm v obroč, izdelava korena za varjenje obroča.

·       Konzola je narejena iz pločevine debeline 3 mm. Postopek izdelave: razrez na mero 160 x 80 mm, posnemanje ostrih robov, vrtanje izvrtin za fiksiranje koša in električne omarice, krivljenje pod kotom 90°.

·       Obročki za fiksiranje mrežice so izdelani iz konstrukcijskega jekla premera 3 mm. Postopek izdelave: razrez, posnemanje robov, krivljenje na primeren premer 10 mm.

·       Opora je izdelana iz konstrukcijskega jekla premera 6 mm. Postopek izdelave: razrez, posnemanje ostrih robov, krivljenje.

·       Vse sestavne dele so nato zvarili v celoto. Varilo se je s tehniko CO2. Po varjenju so koš očistili in prebarvali z osnovno barvo in 2-krat s pokrivno barvo.

 

        

·       Tabla je izdelana iz odslužene vezane lesene plošče velikosti 600 x 400 x 12 mm. Postopek izdelave: razrez plošče s krožno žago na mero, obdelava z brusnim papirjem, vrtanje izvrtin za montažo obroča, barvanje.

·       Sledila je še izdelava elektronskega dela in zaključna pritrditev na koš, tako da  ob zadetem košu led trak zasveti.

 

      

·       Mreža za koš je spletena iz starih nitastih zaves. 

V  izdelku so dijaki kot reciklirane surovine uporabili:

-        kovino oziroma konstrukcijsko jeklo                                                                                                                                            

-        les                                                                                                                                                            

-        tekstil

Odpadna kovina izvira iz industrijskih, komercialnih in stanovanjskih okolij. Reciklaža kovin nam omogoča, da ohranimo naravne vire. Jeklo je 100-odstotno obnovljivo. Obnovi se lahko neštetokrat, brez izgube lastnosti. 40 % novega jekla nastane z recikliranjem. Recikliranje zmanjšuje emisije in porabo surovin pri izdelavi novih jekel. S ponovno uporabo konstrukcijskega jekla zmanjšamo tudi porabo energije, potrebne za njegovo reciklažo. 

Pri mizarjih ostajajo pri razrezu deli lesenih plošč. Pogosto končajo na kuriščih ali propadajo na odlagališčih. Nekaj takih plošč so dijaki razrezali na primerno velikost in jih uporabili za izdelavo table pri sobnem košu.  

Tekstilna industrija povzroča kar od 5 do 15 % celotnega negativnega vpliva na okolje. Velik del onesnaževanja nastane pri gojenju bombaža, pri katerem se za doseganje maksimalne rodnosti dodajo pesticidi in umetna gnojila. V Sloveniji letno zavržemo 17000 ton odpadnega tekstila. Na ekološki način se ga predela samo 15 %, preostanek konča na odlagališčih, kar predstavlja veliko obremenitev za okolje, saj je tekstil zaradi svoje sestave slabo razgradljiv.

Za izdelavo mrežic za koš so dijaki uporabili nitasto zaveso, ki bi zagotovo pristala na odpadu, saj porumenelih starih zaves ne moremo menjati ali podarjati naprej.

Iz recikliranih materialov je tako dijakom uspelo narediti popolnoma nov izdelek, ki lahko vsaj deset let služi svojemu namenu. Da je sobni koš res odličen izdelek, dokazujejo tudi številna naročila za izdelavo in prodajo izdelka.

 

 

 

 

 

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji