Šolske novinarke, učenke sedmega razreda, so se udeležile natečaja Ekošole Reciklirana kuharija. Izdelki za natečaj so nastali v času šolanja na daljavo, saj se je večina učencev doma srečevala z ostanki hrane. Oblikovale so nekaj zanimivih receptov.
Na osnovni šoli Antona Žnideršiča smo se pri Šolskem novinarstvu odločili
za natečaj Ekošole Reciklirana kuharija. Napisale smo štiri preproste recepte,
ki jih lahko naredi vsak iz hrane, ki vam je ostala po obroku. Upamo, da vam
bodo recepti všeč in da boste kakšnega tudi poskusili.
Krompirjeva solata
Danes vam bom
predstavila, kako narediti krompirjevo solato iz kuhanega krompirja, ki je
ostal.
Potrebujemo:
Pripomočki:
velika skleda, 2 veliki žlici, pladenj, nož
Sestavine: 5
kuhanih krompirjev, olje, kis, sol, čebula
Priprava:
Vzamemo 5
krompirjev ter jih narežemo na tanjše rezine. Enako storimo s čebulo. Vzamemo
veliko skledo ter damo vanjo čebulo in krompir ter jima primešamo olje in kis.
Na koncu še posolimo ter postrežemo. Dober tek!
Nena
Ujčič, 7. b
Paniran pire krompir
Če ti je ostal
pire krompir in ne veš, kako ga porabiti, poskusi tole!
Sestavine: ostanki pire krompirja, krušne drobtine, moka, jajce, olje, sol
Pripomočki: ponev,
vilice, krožniki
Priprava:
Iz ostalega
pire krompirja oblikuješ kroglice, ki jih pomočiš v moko, jajce in krušne
drobtine. V ponev naliješ olje in kroglice ocvreš. Kot prilogo lahko narediš
zelenjavo iz domačega vrta ali korenček, grah, papriko, ki ostaja po hladilniku ... Dober tek!
Vana Šircelj, 7. a
Tunin namaz
Če ti ostanejo
kumarice, jih lahko uporabiš v tuninem namazu.
Sestavine: 2
pločevinki tune po 80 g, 2 jajci, majoneza ali kisla smetana 1,5 žlice, 2 – 3
kisli kumarici, sol in mleti poper, limonin sok
Priprava:
Jajca trdo
skuhamo in jih ohladimo. Kumarice zrežemo na majhne koščke. Ohlajena jajca
olupimo in jim odstranimo rumenjake, beljake pa zrežemo na koščke. Tuno dobro
odcedimo in jo stresemo v posodico. Dodamo rumenjake in vse skupaj z vilicami
dobro pretlačimo. Primešamo majonezo ali kislo smetano, kumarice in beljake.
Dodamo sol in poper, če se nam zdi potrebno, dolijemo še malo limoninega soka.
Karin
Miškovič, 7. a
Hamburger
Vam je ostalo
dunajsko ocvrto meso od kosila, pa ne veste, kaj bi z njim naredili?
Priporočam, da poskusite tale recept.
Sestavine:
meso, kruh ali žemljice za hamburger, solata, paradižnik, sir, čebula, kisle
kumarice, omaka po želji (ketchup, majoneza…).
Postopek:
Zelenjavo
najprej operemo. Čebulo, paradižnik in kisle kumarice narežemo. Na spodnjo
rezino kruha položimo meso ter sestavine po želji. Na vrh položimo še zgornjo
rezino kruha in naš enostaven obrok je pripravljen.
Zarja Bergoč, 7. b
# | Ime datoteke |
---|---|
1 | Sedmošolke na natečaju reciklirana kuharija 2021.docx |