Uredimo gredico

Avtor prispevka : Jerneja Fortuna ([email protected]), objavljeno 18.03.2022 11:31:27
KATEGORIJA:
Okolica šole
KLJUČNE BESEDE:
Zdravje in dobro počutje, Okolica šole, Osnovna šola, Načrtovanje, Projektno delo, Rastline
POVZETEK:

Danes vse več otrok preveč časa preživi za zasloni, zato smo želeli, da s projektom povabimo učence ven, da pridobijo neposreden stik z naravo, da se naučijo rokovati z orodjem, medsebojno sodelovati in predlagati, kako bi izboljšali okolico šole.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Ogromno otrok danes vse več časa preživi v računalniških svetovih, neposrednega stika  z naravo in s pridelavo hrane pa imajo vse manj. Otroci, ki živijo na podeželju ali celo na kmetijah, pa pogosto ne vedo, kako lahko hrano pridelujemo ekološko. V šoli smo se odločili, da učencem v okviru projekta Šolski vrt in urejanje okolice pomagamo začutiti in razumeti posebnost narave, varstva okolja in medsebojnega sodelovanja. Spoznavamo rastline, vrtne prebivalce, urejamo gredice ob šoli in se učimo rokovati z orodjem. Projekt poteka že tretje leto, vabljeni pa so predvsem učenci 4. in 5. razredov. Spomladi nam pride prav tudi pomoč starejših učencev, da nam pomagajo pripraviti vrt za sajenje.

Za začetek smo se lotili gredice ob šoli. Na njej je raslo od cipres, grmičkov z bodicami do narcis in plevela. Z učenci in kolegico Majo smo pridobili soglasje ravnatelja in se lotili dela. Najprej smo s pomočjo hišnika spraznili gredico, nato pa s pomočjo dobrih ljudi pridobili material za novo ureditev. Izbrali smo sadike sivke, naokoli pa položili kamenčke. Izgledalo je čudovito.

Danes pa opažamo, da sivka ne uspeva povsod enako. Pod krošnjami breze raste počasneje, tista na soncu pa hitreje. Razmišljamo, da bi zamenjali rastline, ampak to bo pa že naš naslednji projekt.

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji