Ne zavrzi oblek, ohrani planet

Avtor prispevka : Maja Pečovnik ([email protected]), objavljeno 31.05.2022 10:55:05
KATEGORIJA:
Ohranjanje našega sveta
KLJUČNE BESEDE:
Ohranjanje našega sveta
POVZETEK:

Samostojna izdelava oz. šivanje vrečk za rezervna oblačila iz ponošenih majic, izdelava riževih žogic za umirjanje, izdelava punčke/fantka iz cunj

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

V oddelku 5-6 let starih otrok, smo zbirali rabljena oblačila, za donacijo in predelavo. Zbrana oblačila smo podarili 4 otrokom, nekaj pa smo podarili tudi Karitasu.

Na pobudo otrok, kaj bi se dalo iz oblačil tudi narediti, smo sestavili seznam potencialnih izdelkov za ponovno uporabo.

Izmed vseh predlogov, ki so se nabrali, smo izbrali 3 (dva smo že uresničili, tretji še poteka).

Otrokom je bila zelo všeč ideja, da si iz majic naredimo vrečke za rezervna oblačila, ki jih imajo otroci v vrtcu. Sama izdelava je potekala solidno hitro, glede na to, da so otroci popolnoma sami šivali vrečke. S sodelavko sva majice na spodnji strani preluknjale, za vrv, pa sva nekaj majic narezali na trakove.

Otroci so si sami izbrali barvo trakov, ter majico iz katere so si nato sešili vrečko. Vsakemu otroku sem najprej demonstrirala, kako vrv potegnemo skozi luknje in kako bomo vezali. Otroci so celoten potek hitro osvojili, tako da so si vrečke popolnoma sami sešili.

Naredili smo 1-2 vrečki na dan, po kosilu, ko smo imeli največ časa. Da ni bilo slabe volje (vsi so namreč želeli delati takoj), smo na lističe zapisali imena otrok in tisti, ki je končal, je izžrebal naslednjega, ki je prišel delat.

Naše vrečke so trenutno še na razstavi v garderobi in bodo prešle v uporabo naslednji teden, ko imamo družinsko srečanje.


Glede na to, da je oddelek kar živahen, smo se odločili, da si izdelamo tudi vsak svojo žogico za umirjanje. Le-te pa so izdelovali vsi hkrati. Vsak si je izbral svojo nogavico, ki jo je napolnil z rižem, nato pa si jo je sam tudi zavezal (vezat smo se naučili pri šivanju vrečk).

Žogice imamo sedaj shranjene v igralnici ob oknu in vsak si lahko dobi svojo, ko se mu zdi, da jo potrebuje. Zanimivo se mi zdi, da si marsikdo vzame žogico, kadar dela z materialom, ki zahteva zbranost in koncentracijo (žogico stiska v eni roki, z drugo pa dela).


Tretji izdelek še nastaja (punčka/fantek iz cunj), ker smo z izdelavo šele pričeli.Vzgojiteljici Maja in Mirjana

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji