Dijaki 3. letnika biotehniške gimnazije so v okviru okoljevarstvenih vsebin (poglavje Ekologija in globalizacija) pri predmetu sociologija našli/poustvarili recepte iz odpadnih živil.
Dijaki 3. letnika biotehniške gimnazije so v okviru okoljevarstvenih vsebin (poglavje Ekologija in globalizacija) pri predmetu sociologija našli/poustvarili recepte iz odpadnih živil. Morali so jih tudi preizkusiti v praksi in postopek ter končno jed fotografirati. Recepti so bili zbrani v dveh knjižicah receptov z naslovoma Reciklirana kuharija iz 3. a oz. Reciklirana kuharija iz 3. b.
Aktivnost je prerasla v medpredmetno povezavo, v kateri so se povezovali predmeti sociologija, angleščina, nemščina in športna vzgoja. Tako so v obe kuharici vključeni nekateri prevodi v nemščini in angleščini ter izračun energijske vrednosti s priporočeno telesno aktivnostjo, saj je ena izmed prednostnih dejavnosti šole pri dijakih vzpodbujati zdrav življenjski slog.
Nekateri postopki priprave hrane so zaživeli tudi v video obliki in so na ogled na šolski spletni strani pod zavihkom Prehrana, zavihek Komu diši? (https://www.ksgrm.net/komu-di%C5%A1i). Recept za Sušipadek dijakinje Kaje Dragan je bil na natečaju Ekošola med nagrajenimi recepti.
RECEPT ZA KAJIN SUSHIPADEK/SUŠIPADEK
SESTAVINE:
100 g trdega sira,
40 g šunke,
50 g ostankov solate,
300 g ostalega pire krompirja,
2 jajci,
20g moke,
60g drobtin,
dimljena paprika v prahu,
olje.
POSTOPEK:
Na mizo razgrnite plastično folijo in nanjo polagajte liste solate, tako da se popolnoma prekrivajo. To naredite v obliki pravokotnika iz količine solate, ki jo imate. Nanjo namažete 1 cm debelo plast pire krompirja, na katerega položite rezine sira in po sredini še rezine šunke. Nato s pomočjo folije previdno zvijemo, da se vsebina ne razdre. Na koncu razrežemo na 5 cm dolge valje. Hranimo v hladilniku.
Razžvrkljamo jajci in pripravimo ostale sestavine za paniranje. Suši damo najprej v moko, potem v jajca in na koncu v drobtine. V drobtine lahko dodamo še dimljeno papriko. Postopek ponovimo dvakrat.
Panirano jed postavimo v skrinjo za 20 minut in nato ocvremo (približno 5 minut na vsaki strani). Vzamemo iz olja in odložimo na papirnat prtiček.
Serviramo z omako po vaši izbiri (npr. tatarska omaka). Sušipadek je najboljši, če je postrežen še topel.
# | Ime datoteke |
---|---|
1 | Recepti z odpadno hrano_3. B_vse.docx |