Raziskujemo vodo

Avtor prispevka : Darja Govednik, objavljeno 28.05.2020 21:21:32
KATEGORIJA:
Voda
KLJUČNE BESEDE:
Vrtec, Načrtovanje, Ozaveščanje, Raziskovanje, Učno okolje
POVZETEK:

Preko opazovanja so otroci spoznavali osnovne lastnosti vode in ob različnih dejavnostih z vodo razmišljali o njeni prisotnosti v našem vsakdanu.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Voda je naša velika dobrina in zanjo se moramo potruditi in jo ohraniti čisto. Da pa bi vedeli, kaj sploh voda je in jo spoznali, je prav, da se o njej poučimo in jo raziščemo. Tako bomo jo tudi lažje ohranili.

O vodi in njenih osnovnih lastnostih (barvi, vonju, okusu), kje sploh voda je, kje jo dobimo... smo se pogovarjali že v preteklem letu. Tokrat pa smo preizkušali, kaj plava in kaj potone. Nekaj primerov smo preizkusili v igralnici - sponka za papir lahko plava in potone. Pomaranča plava, če pa jo olupimo, potone. Plastelin potone, ko je v kroglici, ko pa ga sploščimo, plava. Slamica nad vodno gladino je "suha", ko pa jo pogledamo v kozarcu vode od strani, je "debela". Ko v plastenko z luknjami nalijemo vodo in vse luknje naenkrat odpremo, najmočneje voda brizga iz spodnje luknje. Zakaj se to dogaja? Po vprašanja smo se odpravili k staršem - razlage so  bile zelo različne, naslednji dan pa so otroci s knjigami pod roko hiteli razlagati svojo teorijo. Otroci so doma s starši poiskali in preizkusili plovnost za en predmet, ki plava in enega, ki se potopi. Vsak otrok je svoja predmeta predstavil, izvedel preizkus in povedal, zakaj predmet plava ali se potopi.  Ob obisku učne poti ob Obrhu, kjer je tudi vodno zajetje, smo opazovali okolico, prešteli odpadke, pokukali v strugo, ugotavljali, če kaj plava ali je kaj na dnu struge...

Za obiskovalce v našem delu vrtca smo pripravili tudi priložnostno razstavo, otroci pa so ob njej urili razlago preizkusa. Učno okolje je bilo na razpolago teden dni.

V povezavi z drugimi temami (pogovarjali smo se o vesolju, Zemlji, trenutno pa o celinah....) vedno namenimo pozornost tudi vodi. 

V nadaljevanju bomo preizkušali še kaj se v vodi stopi, kako se v njej mešajo tekočine.... Nekaj zanimivega pa nam pripravlja tudi mamica enega od otrok, ki je doma v kemijskih "vodah".

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji