Hotel za žuželke

Avtor prispevka : Katarina Plut, objavljeno 18.02.2020 15:18:13
KATEGORIJA:
Biotska raznovrstnost
KLJUČNE BESEDE:
Biotska raznovrstnost, Okolica šole, Ohranjanje našega sveta, Osnovna šola, Ekosistem
POVZETEK:

Naša šola se nahaja na obrobju mesta Ljubljana. Idejo za hotel za žuželke mi je dal eden od učencev, saj je bila njegova vmesna pripomba, kam gredo živali, kako se hranijo, kje spijo, kako je z mladiči... Z učenci smo raziskovali, izdelovali... In nastal je naš hotel za žuželke.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

1.    POVZETEK

 

Naša šola se nahaja na obrobju mesta Ljubljana. Imamo srečo, da v okolici šole zaznamo pestrost živalskega in rastlinskega sveta.

Idejo za hotel za žuželke mi je dal eden od učencev, saj je bila njegova vmesna pripomba, kam gredo živali, kako se hranijo, kje spijo, kako je z mladiči, ali gredo živali tudi na počitnice…

Z učenci smo se veliko pogovarjali, raziskovali v različnih pisnih in ustnih virih, zbirali, izdelovali… Na pomoč so nam priskočili tudi odrasli, da je naš projekt dobil trajnejšo uporabo.

In nastal je naš prvi hotel za žuželke v bližini naše šole.

 

Ključne besede: živali, raziskovanje, hotel za žuželke

 

2.    UVOD

 

Naša šola se nahaja na obrobju mesta Ljubljana. Imamo srečo, da v okolici šole zaznamo pestrost živalskega in rastlinskega sveta. Če se le da, pouk organiziram zunaj prostorov učilnice in prepletem različne učne predmete in vsebine. Tako smo se na ravni šole v nižjih razredih na temo biotske raznovrstnosti odločili, da pod drobnogled vzamemo vsak svoj »košček« naše okolice šole.

Že ob prvem sprehodu in opazovanju smo ugotovili veliko pestrost našega »sveta« - pestrost v smislu različnosti živalskih in rastlinskih vrst kot tudi številčnost. Učence so zanimale bolj živali.

Že samo razmišljanje mojih učencev me je pripeljalo do hipoteze, da zmoremo sami ustvariti nek prispevek - izdelek k naravi – živalim.

Idejo za hotel za žuželke mi je dal eden od učencev, saj je bila njegova vmesna pripomba, kam gredo živali, kako se hranijo, kje spijo, kako je z mladiči, ali gredo živali tudi na počitnice…

Hotel za žuželke lahko »zgradi« vsak. Ob besedi hotel pomislimo na krasne počitnice. Vendar pa temu ni tako. S kmetijstvom in različnimi bivalnimi prostori izpodrivamo naravne življenjske prostore različnih žuželk. S škropivi in pesticidi se dnevno uniči nešteto žuželk.

Žuželke so za naravo  - tudi človeka - zelo koristne. Nekatere žuželke se v naravi prehranjujejo s škodljivci, druge poskrbijo za oprašitev cvetov…

Zaradi ljudi so nekatere vrste žuželk ogrožene, nekatere so tik pred izumrtjem. S hoteli za žuželke pa jim lahko pomagamo preživeti. S hotelom lahko »zvabimo«  le-te stran od našega vrta, saj jim bomo s hotelom nudili ustrezne pogoje za življenje. Koristne žuželke pa bomo s hotelom »obdržali« v bližini našega vrta. Kor rečeno – s hoteli – lahko »upravljamo« z žuželkami (lahko jih zadržimo v bližini, jih okrepimo in razmnožimo),  če jim bomo uredili primerne bivalne pogoje, pa jih lahko zvabimo stran z vrta.

Namen našega raziskovanja in dela je bil, da smo si zastavili en sam cilj – izdelati hotel za žuželke pri naši šoli. Najlažje bi ga bilo sicer kupiti, vendar pa to ne bi bilo del nas samih.

In smo začeli raziskovati. Z učenci smo se veliko pogovarjali, raziskovali v različnih pisnih in ustnih virih, zbirali, izdelovali… Zbirali smo podatke o živalih – kaj jedo, kje in kako živijo… Zbirali potrebni material za izdelavo. Na pomoč so nam priskočili tudi odrasli, da je naš projekt dobil trajnejšo uporabo.

 

3.    METODE IN MATERIALI

 

S hotelom za žuželke lahko nudimo zatočišče različnim žuželkam (pikapolonicam, čebelam, strigalicam…). Raziskovali smo po različnih virih o žuželkah in njihovem življenju. Ker je delo potekalo z drugošolci, sem besedila poiskala sama in jim jih posredovala v njim primerni obliki.

Osnova za hotel so lesene deske, ki smo jih zbili v okvir. Pri tem so nam pomagali odrasli. Na zadnjem delu smo zaprli z desko. Okvir smo razdelili v več prekatov. Zbirati smo začeli različne naravne materiale: storže, les, slamo, mah, oblanci, bambusove palice, suho listje. S temi materiali smo napolnili posamezne prekate. Sprednji del smo zaščitili s kovinsko mrežo, ki smo jo pritrdili na leseni del. Pritrdili smo še streho.

 

4.    REZULTATI

Naše delo je po nekaj dneh že imelo svoje »sadove«. Hotel za žuželke smo s ponosom postavili v razredu. Dobil je končni izgled. Potrebno ga je bilo le prestaviti v naravo. Zopet smo potrebovali odraslo roko, da je prišel na svoje mesto. Naše delo in trud je bilo poplačano. Uspelo nam je.

 

5.    RAZPRAVA IN ZAKLJUČEK

 

Nastal je naš prvi hotel v bližini naše šole.  Ponosni smo na naše delo. S tem smo pokazali, da z nekaj odrasle pomoči zmoremo narediti korak k ohranjanju življenja v naravi. Z veseljem smo  obiskovali hotel in opazovali dogajanje. Opazili pa smo, da so se pred njim ustavljali tudi drugi učenci in obiskovalci naše šole. Povabili smo otroke iz bližnjega vrtca.

Ob opazovanju življenja v hotelu, smo ugotovili, da žuželke niso edina živa bitja (živali) v okolici naše šole. Večkrat iz razreda opazujemo veverice in ptice, ki si v krošnjam dreves okoli šole iščejo primeren dom in zatočišče. Zanimivo bi bilo tudi zanje (predvsem veverice) raziskati, kaj lahko mi strimo za njihov prijeten in varen dom.

Zelo smo ponosni, saj je hotel za žuželke naš prispevek k ohranjanju različnih »drobnih« živalskih vrst v okolici šole in naše neposredne okolice.

 

6.    LITERATURA IN VIRI

 

·       Čurč, D. 2019. Hotel za žuželke – postavite ga na domačem vrtu. [online]. Dostopno na: https://www.bodieko.si/hotel-za-zuzelke [16. 9. 2019]

·       Janja. 2019. Hotel za žuželke. [online]. Dostopno na: https://mojpogled.com/hotel-za-zuzelke/ [15. 9. 2019]

·       Slikovni vir: Katarina Plut (lasten vir)


Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji