Slovenski tradicionalni zajtrk

Avtor prispevka : Tina Obrulj, objavljeno 18.02.2020 15:32:31
KATEGORIJA:
Hrana
KLJUČNE BESEDE:
Hrana, Zdravje in dobro počutje, Lokalna pridelava, Ozaveščanje
POVZETEK:

Tako kot vsako leto, smo se v našem vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona enota Črešnjevci, tudi letos z veseljem pridružili projektu, v okviru katerega otroke ozaveščamo o pomenu zajtrka in lokalno pridelane hrane.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Tradicionalni slovenski zajtrk v enoti Črešnjevci

Tako kot vsako leto, smo se v našem vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona enota Črešnjevci, tudi letos z veseljem pridružili projektu, v okviru katerega otroke ozaveščamo o pomenu zajtrka in lokalno pridelane hrane. V skupinah smo se z otroki pogovarjali o pomembnosti zajtrka, o pomenu lokalno pridelane hrane in čebelarstva. Na to temo smo strokovne delavke na nivoju enote načrtovale in pripravile različne dejavnosti, kjer so otroci z veseljem sodelovali, pri tem pa ustvarjali, spoznavali nove pesmi, zgodbe,… hkrati pa smo dali velik poudarek tudi slovenski čebeli - krajnski Sivki. Aktivno in z velikim navdušenjem smo se pripravljali na petek -Tradicionalni slovenski zajtrk. Izdelali smo si velik čebelnjak iz škatel, dekoracijo za igralnice, mize, pogrinjke, podstavke za mleko,… ter pripravili razstavo.

Teden so nam s svojim obiskom popestrili tudi trije posebni gostje. Obiskal nas je Blaž Berlič, s katerim smo ob njegovi spremljavi na harmoniko zapeli pesem: »Čebelar« ter druge znane pesmi o čebelah in ob koncu skupnega druženja zaplesali. V vrtec smo povabili tudi medeno kraljico Valentina Marinič. Otroci so jo z navdušenjem pričakovali in se spraševali, kakšna je njena podoba -  ima krono, kje živi - mogoče v gradu… Ob prihodu v igralnico so jo opazovali, potipali obleko, krono, uhane, ki so ponazarjali satnice,.. Medena kraljica je z veseljem je predstavila svoje delo, pomen čebel za ljudi in medu za naše zdravje. V samem pogovoru so otroci aktivno sodelovali, postavljali zanimiva vprašanja ter pripovedovali o svojih doživetjih ob srečanju s čebelami. Pred njenim odhodom so se otroci predstavili s krajšim programom ter se ji zahvalili za obisk v našem vrtcu.

V petek 15.11.2019,smo tako kot po vsej Sloveniji imeli Tradicionalni slovenski zajtrk, za katerega so nam kuharice pripravile tradicionalne slovenske jedi: med, maslo, kruh, mleko in jabolka iz lokalnega okolja. Pri zajtrku se nam je pridružil čebelar Tadej Kokol, član čebelarskega društva Peter Dajnko Gornja Radgona. Po njem nam je preko PP predstavil zgodbo o čebeli, ki jo je sam ustvaril. Ob fotografijah in različnih pripomočkih, ki jih uporablja pri delu s čebelami, nam je predstavil delo čebelarja, pomen čebel ter nastanek medu. Po sami predstavitvi je otrokom pripravil delavnico, v kateri so si lahko izdelali svečko iz čebeljega voska. Ob koncu le-te so otroci imeli še veliko vprašanj na katere je z veseljem odgovoril. Za sodelovanje in predstavitev smo se mu zahvalili s krajšim kulturnim program in izdelkom otrok ter ga povabili tudi na dogodek v prihodnjem letu, ko se bomo ponovno pridružili vseslovenskemu projektu s tradicionalnim slovenskim zajtrkom.

 

Zapisala: Miroslava Vučko, dipl. vzg.

 

 

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji