Naravne nesreče

Avtor prispevka : Vida Videc, objavljeno 18.05.2020 23:51:49
KATEGORIJA:
Drugo
KLJUČNE BESEDE:
Voda, Zdravje in dobro počutje, Ohranjanje našega sveta
POVZETEK:

Z otroki smo raziskovali, katere naravne nesreče nas lahko doletijo ter kako ravnamo v takšnih primerih. Spoznavali smo tudi poklice in službe, ki nam pomagajo v takih situacijah. Največ pa smo se naučili s pomočjo praktičnih poskusov.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

V vrtcu Črnuče, enoti Sapramiška, smo se v mesecu požarne varnosti po skupinah pogovarjali o večih naravnih nesrečah, ki nas lahko doletijo. Spoznavali smo poklice in službe, ki nam v takih situacijah nudijo pomoč. Prebirali smo tudi knjige o tej tematiki (Ježek Snežek in poplava, Ježek Snežek in potres, Kaj dela gasilec, Gasilci in reševalci …). Najbolj zanimivo pa je bilo praktično raziskovanje.

Seznanili smo se z evakuacijo v primeru potresa ali požara v vrtcu. Merili smo čas, ki ga potrebujemo, da se vsi umaknemo na varno in sprva je trajalo kar precej dolgo. Ob vsakodnevnem treningu pa smo postali že prav spretni in hitri.

Da smo si lažje predstavljali, kaj pomeni poplava, smo iz igrač in pripomočkov, ki jih imamo v igralnici, ustvarili vasico, ki jo je doletela ta nesreča. Čudili smo se, ko smo ugotovili, kakšno razdejanje lahko pusti voda za seboj.

Otrokom je bilo seveda zelo zanimivo spoznati delo gasilcev, policajev in reševalcev. Starejše skupine so jih obiskale na dnevu odprtih vrat, mlajši pa so si opremo in nekatere pripomočke ogledali kar v vrtcu. Ter predvsem zelo uživali ob igri v vlogi gasilcev.

Ob raziskovanju in ogledovanju knjig ter opreme smo ugotovili, da imajo vsi, ki pridejo pomagat v nesreči, na glavah čelade. Raziskovali smo, zakaj jih je potrebno imeti in kje vse jih tudi mi potrebujemo. Naredili smo praktičen preizkus z jajcem, ki je predstavljal našo glavo, da smo si lažje predstavljali, kaj se zgodi, če čelade ni.

Otroci so z zanimanjem in navdušeno sodelovali pri aktivnostih. Bili so tudi sami spodbujeni k razmišljanju, ob izvajanju in pripravljanju dejavnosti pa so krepili tudi druge vrednote, kot so pomoč sočloveku, sočutje, solidarnost, sodelovanje. Zapomnili smo si tudi glavno telefonsko številko, če smo v nesreči, in da panika ni potrebna.

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji