Amazonski deževni gozd

Avtor prispevka : Erika Nagode ([email protected]), objavljeno 30.06.2021 12:21:09
KATEGORIJA:
Podnebne spremembe
KLJUČNE BESEDE:
Podnebne spremembe, Ohranjanje našega sveta, Vrtec, Ekosistem, Ozaveščanje, Rastline, Ustvarjanje, Zgodnje naravoslovje, Živali
POVZETEK:

Odpravili smo se v Južno Ameriko in spoznali Amazonski deževni gozd. Spoznali smo podnebje, rastline in živali. Govorili smo o pomembnosti dreves, o aktualnih požarih ter o tem zakaj deževni gozd izginja. Igralnico smo spremenili v tropski raj, na hodniku pa izobesili plakat deževnega pragozda.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

S predšolsko skupino otrok z Vrtca Vrhovci, smo letos nadaljevali našo pot okrog sveta. Šolsko leto smo začeli v Južni Ameriki. Spoznali smo države Južne Amerike, Amazonko ter Amazonski deževni gozd. Spoznavali smo tako kulturo (glasbo, ples, hrano, jezik ter običaje) kot tudi naravoslovne vsebine. Tu se bom osredotočila bolj na naravoslovje. 

Ukvarjali smo se s pomenom dreves za naše življenje. Spoznali smo kako pomembna so drevesa za čiščenje zraka, absorbiranje ogljika, proizvajanje kisika, delanje sence in ohlajanje ter s tem počasnejše izhlapevanje vode. Naučili smo se, da Amazonski deževni pragozd imenujemo tudi pljuča sveta in se pogovorili o požarih, ki se dogajajo v Amazonskem pragozdu in so bili septembra aktualna problematika. Ob pomoči knjige Zakaj izginja deževni gozd? (Assimov, I.) smo se pogovarjali o vzrokih za požare in izginjanje deževnega gozda. Ena od deklic je ob pogovoru v jutranjem krogu lepo povedala: "Deževni gozd izginja zato, ker je ljudem denar pomembnejši od dreves." Pogovorili smo se o izdelkih, ki nastanejo iz dreves, si ogledali postopek izdelovanja papirja in se dogovorili, da bomo varčevali s papirjem in uporabili obe strani za risanje risbic. 

Spoznali smo tropsko podnebje in ga primerjali z našim. Naučili smo se, da se pri nas letni časi izmenjujejo, na območju s tropskim podnebjem pa ne. Zato smo primerjali naš gozd jeseni z Amazonskim deževnim gozdom septembra. Spoznali smo biotsko raznovrstnost deževnega pragozda, spoznavali različne živalske vrste, rastline ter indijanska plemena. Vso znanje smo uporabili za dekoracijo igralnice, ki se je spremenila v pravi deževni gozd in za izdelavo velikega plakata, ki prikazuje deževni pragozd in ga izobesili na hodniku vrtca ob plakatu  sosednje skupine, ki je izdelala naš jesenski gozd. Tako je bila primerjava dobro razvidna. 

Otroci so izjemno uživali v pogovorih, ogledih video vsebin, listanju knjig in spoznavanju zanimivih živalskih in drevesnih vrst. Ogromno so si zapomnili in se naučili. Za izdelavo dekoracije in plakatov nismo porabljali denarja, uporabili smo materiale, ki smo jih imeli na izbiro. Kače smo izdelali iz kartonastih krožnikov, jih pobarvali in krožno izrezali. Za ovijalke smo uporabili "krep" papir, monstere smo izrezali iz tršega papirja, papige smo naredili iz risalnih listov, za njihove repe in krila smo uporabili obrise naših rok, ki smo jih nato izrezali in prilepili. Na plakatu pa smo debla dreves narisali, iz okvirja nalepili krošnje dreves, živali pa so otroci narisali na risalne liste, z vzgojiteljico pa sva jih izrezali in prilepili skupaj z otroki na plakat. 

Tema o izginjanju deževnega gozda, izsekavanju dreves in požarih se jih je globoko dotaknila. Vestno se med seboj opozarjajo na to, da je papir narejen iz dreves in naj zato uporabijo samo eno brisačko za brisanje rok in porišejo obe strani papirja. Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji