TSZ in festival jabolk

Avtor prispevka : Barbara Medvešek, objavljeno 16.05.2020 20:06:01
KATEGORIJA:
Hrana
KLJUČNE BESEDE:
Hrana, Zdravje in dobro počutje, Vrtec, Dobra praksa
POVZETEK:

Druženje petih skupin ob lutkovni predstavi, igrah, povezanih z jabolki in sladkanje z različnimi jabolčnimi jedmi je 15.11.2019 zaznamovalo tradicionalni slovenski zajtrk. Ob dnevu slovenske hrane smo namreč pripravil »Festival jabolk«, saj so jabolka ena izmed sestavin TSZ.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

V Vrtcu Ledina smo se vzgojiteljice petih skupin odločile, da bomo z otroki, starimi 2-4 let, sodelovale v projektu »Z igro do prvih turističnih korakov«, ki ga organizira Turistična zveza Slovenije. Tema našega projekta je »Zmajčkov festival«, v okviru katerega smo pripravili še tri festivale in prvega, »Festival jabolk«, smo izpeljali ob dnevu slovenske hrane.

 

O tradicionalnem slovenskem zajtrku in njegovih sestavinah smo se pogovarjali že teden pred izvedbo, obiskali smo tržnico in čebelarsko stojnico. Otroci so aktivno sodelovali pri pripravi festivala - izdelali so izdelke in risbice na temo jabolk ter z njimi okrasili igralnice in garderobo. V garderobo smo obesili tudi plakat in obvestilo o zmajčkovem festivalu in festivalu jabolk. Otroci so v vrtec prinašali recepte, v katerih so ena izmed sestavin jabolka.  Vse recepte smo si ogledali in vsaka skupina je izbrala 2-3 enostavne  recepte, ki smo jih v četrtek, 14.11.2019, skupaj pripravili. Otroci so bili navdušeni, da so lahko sodelovali pri kuhanju, peki in pripravi. Komaj so čakali, da bodo jedi tudi poskusili.

 

V petek,15.11.2019, pa smo izvedli »Festival jabolk«.

J Najprej smo imeli tradicionalni slovenski zajtrk in se pogovorili o sestavinah ter pomenu lokalno pridelane hrane.

J Po zajtrku smo si v telovadnici ogledali predstavo s senčnimi lutkami z naslovom »Jabolko«, ki jo je zaigrala vzgojiteljica Jelka.

J Po predstavi nas je v igralnici čakala pogostitev z jabolčnimi jedi, ki smo jih prejšnji dan pripravili. Otroci so bili navdušeni, da so lahko jedi končno poskusili. Vse pripravljene jedi smo že zjutraj vzgojiteljice narezale na majhne koščke in postavile na krožnike. Tako je vsak otrok imel možnost poskusiti vse jedi. Pojedli smo skoraj vse, kar smo pripravili.

J Po pogostitvi je sledilo še druženje vseh petih sodelujočih skupin. Vzgojiteljice smo pripravile različne gibalne, matematične, grafomotorične igre, igre za razvoj fine motorike, sestavljanke …  in to vse na temo jabolk. Igre smo pripravili v igralnici skupine Zvončki in Trobentica ter garderobi. Ker so vsi trije prostori povezani, so lahko otroci prosto prehajali med njimi in preizkusili vse igre.

J Na koncu so otroci prejeli medalje za uspešno izveden jabolčni festival. Skupaj smo še zapeli in zaplesali.

J Vse recepte, ki so jih prinesli otroci, smo poenotili in izdelali knjižico jabolčnih receptov, ki smo jo vsem staršem poslali po elektronski pošti, natisnjeno verzijo pa smo razstavili v kotičku za starše.

 

»Festival jabolk« je bil zelo uspešno izveden! Otroci so bili ponosni na jedi, ki so jih pripravili in so z veseljem vse jedi tudi poskusili. Nekatere so jim bile bolj všeč, druge manj, odvisno od okusa. Veseli so bili tudi, ko so zagledali dekoracijo v prostorih, saj je vsaka sodelujoča skupina pripravila en del dekoracije. V sklopu projekta so otroci pridobivali tudi socialne veščine – veliko je bilo potrebnega dogovarjanja in sodelovanja, na festivalu so se družili, rajali in se skupaj igrali otroci petih skupin. Nekateri otroci so se poznali že od prej, nekateri so se spoznali prvič. Bila je nova in zanimiva izkušnja za vse udeležence.

 

Slikovni material poteka festivala se nahaja v power point predstavitvi J

Prav tako se med priponkami nahaja Knjižica jabolčnih receptov J

Galerija

Komentarji