Hrana je gorivo za naše telo. Da bi ostali čili in zdravi, moramo jesti čim bolj naravno in raznoliko hrano. Poleg hrane je seveda za dobro počutje pomembna tekočina-najboljša je voda in seveda zadostna količina gibanja.
RECEPT
ZA ZDRAVO TELO
Hrana je gorivo za naše telo. Da bi ostali
čili in zdravi, moramo jesti čim bolj naravno in raznoliko hrano. Preko teme
zgodnjega naravoslovja: Z lokalno pridelano hrano in gibanjem do krepitve
našega zdravja, smo tudi v našem vrtcu stremeli od vsega začetka šolskega leta.
S spodnje police, kjer so polnovredne žitarice smo izbirali največ jedi, iz
zgornje, kjer so živila z veliko maščobami in sladkorja, pa najmanj. Zelo
pomembno nam je bilo otrokom predstaviti že od prvega prihoda v vrtec, da se
nam med jedjo ne mudi, in da hrano dobro prežvečimo, ter da jo lahko pripravimo
sami in pri tem uporabimo vsa svoja čutila. Vemo, da otroci veliko rajši pojedo
obrok, če ga sami pomagajo pripraviti. Same dejavnosti so nam narekovale, da
smo lahko otroke vključili že v načrtovanje same priprave kakšnega obroka. Nato
so rezali, mešali, okrasili krožnike, povabili prijatelje … In svoj izdelek
tudi raje pojedli. Tako smo na primer ustvarili bučni namaz iz pečene buče,
bučno juho, zdrave piškote iz treh sestavin (banana, ovseni kosmiči, orehi),
zdrave napitke iz sadja, ki nam je ostalo proti koncu tedna, zdravo praznovanje
rojstnih dni (sadna nabodala, obrazi...), banane z medom, peka kruha, priprava
domačega masla,....
Pri tem bi izpostavili dejavnost ko smo k nam
v vrtec povabili znano kulinarično blogerko Urško Fartelj, ter skupaj z njo
spekli kruh, in si sami naredili maslo. Najprej smo si pomočjo gradiva ogledali,
kako so včasih pridelali žito, ga poželi, spravili, omlatili, zrnje odnesli v
mlin in v krušni peči spekli kruh. Izvedli smo dejavnosti, kjer so otroci lahko
moko prijemali, se igrali z njo, izdelovali hlebčke kruha (risanje obrazov v
moko, gnetenje in izrezovanje iz slanega testa,...). Vsak kuhar ima kuharsko
kapo, zato so si otroci sami in ob pomoči nas, iz časopisnega papirja izdelali
vsak svojo kapo. Urška je vključevala otroke v delo, tako z vprašanji, kot s
pomaganjem pri pripravi kruha na peko, stepanjem masla,.. Otroci so uživali,
vsi so hoteli pomagati. Še pospravljali so vsi vneto, in umivali posodo. Zanimivo jim je bilo, ko je testo vzhajalo,
da je postalo večje... Vsi otroci so bili pravi »mali šefi« ko je cel vrtec zadišal
po domačem kruhu in maslu.
Recept
za maslo:
200 ml sladke smetane
pol žličke soli
Najpomembnejše
pri tem receptu je posoda, ki naj bo taka, da jo lahko dobro zaprete oz.
posoda, ki dobro tesni ter vaša vztrajnost. Zakaj vztrajnost? Ha, ha, ha.
Odgovor, na ta zakaj, boste dobili sami.
Posoda naj bo tako velika, da ko vlijete smetano vanjo, le-ta zasede le
polovico placa. Smetani dodate sol.
Posodo dobro zaprite in začnite posodo močno stresati. Levo-desno, gor-dol, 220
stopinj poševno…(Urška Fartelj)
Recept
za kruh:
cca 3,50 dcl vode
200 g ržene moke
300 g bele moke
1 vrečka suhega kvasa/ali ½ svežega kvasa
1 dobra žlička soli
»Še
dobro, da doma pečen kruh tako dolgo ostane svež in ne splesni ali se posuši
kot kupljen kruh.« (Urška Fartelj)
Poleg
hrane je seveda za dobro počutje pomembna tekočina-najboljša je voda in seveda
zadostna količina gibanja. Zavedamo se pomena
gibanja za zdravje in hkrati zdrave prehrane, ki je soodgovorna za naše
kvalitetno življenje. Če je zdrava, domača in lokalna smo zdravi, če pa se
zraven še gibljemo smo naredili največ kar lahko. Gibanje prinaša raznovrstne
koristi: sprosti
in razvedri ter preprečuje in zmanjšuje občutke stresa in tesnobe, omogoča
druženje s prijatelji, ugodno vpliva na duševno počutje, samopodobo in
samospoštovanje, izboljšuje telesno kondicijo, vzdržuje gibčnost, ravnotežje,
zdravo držo in lepo oblikovano telo, ugodno vzdržuje ustrezno telesno držo,
poveča mišično maso in zmanjša maščobno tkivo, krepi zdravje. Strokovni delavci vrtca smo vzgled otrokom in posredno preko dejavnosti s
starši vplivamo na celotne njihove družine. Zavedamo se, da je glavni razlog za
pomanjkanje gibalne aktivnosti vsekakor vsakdanji prehiter tempo življenja in
posledično pomanjkanje časa. In zato, ker gibalna dejavnost služi kot
preventiva pred mnogimi boleznimi modernega sveta, smo v našem vrtcu že
septembra, v našo rutino v jutranjem krogu
vključili vsakdanje jutranje minutke za prebuditev telesa: tapkanje z dlanjo po
različnih delih telesa, otroško jogo in pravilno dihanje za umiritev, igre
masaže za otroke (kača na soncu, posejemo žito, spečemo pizzo, dež, - G.
Schmidt…) in vadbeno uro ob petkih, kjer smo se intenzivno razgibali, ter
vključevali vseh šest gibalnih sposobnosti: koordinacijo, ravnotežje, moč,
hitrost, gibljivost, preciznost in še kaj... Velik poudarek pri tem smo
namenili gibanju v naravi, in tako smo npr. izkoristili naša drevesa v sadovnjaku,
da so nam služila kot rekviziti pri obvladovanju gibalnih sposobnosti, gozd kot
motivacija za spoznavanje vseh čutil, šolsko igrišče kot poligon za gibalne
igre, naša okolica na Goričkem kot pot medgeneracijskih pohodov in igralnice za
skrbno načrtovano vadbeno uro vsak petek, ki smo jo vedno začeli z ogrevalnim
delom oz igrico, osrednjim razgibavanjem celega telesa, in končali z umiritveno
igrico.
Recept za zdravo telo naših malčkov
v vrtcu Mačkovci:
vsakodnevno gibanje
zdrava in
uravnotežena hrana (večkrat si jo pripravimo sami)
pitje vode
počitek
ščepec ljubezni.
Avtor: Mateja Brdnik Marič, Anita Recek Drvarič, Valentina Murgelj in Albina Špilak