Zgodba gre na pot

Avtor prispevka : Nataša Obran, objavljeno 28.05.2020 20:54:05
KATEGORIJA:
Ohranjanje našega sveta
KLJUČNE BESEDE:
Ravnanje z odpadki, Ohranjanje našega sveta, Ekobranje, Ozaveščanje, Projektno delo, Ustvarjanje, Vzgoja
POVZETEK:

V okviru projekta Zgodba gre na pot smo na OŠ Grm z učenci 1. triade pri urah slovenščine ustvarjali sodobno ekopravljico Plesna zabava. Tako smo na svojevrsten način skozi pripovedovanje, pisanje in branje pristopili k ustvarjanju in tudi iskanju načinov k ohranjanju našega sveta.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

V 1. triletju namenjamo veliko pozornosti razvijanju zmožnosti govornega nastopanja, pisanja, bralni pismenosti in bralni  kulturi. Ker je to obdobje ključno za opismenjevanje, pridobivanje bralnih veščin ter zmožnosti prepoznavanja, doživljanja, razumevanja in vrednotenja proze oziroma pravljice, smo si strokovne delavke od 1. do 3. razreda zastavile poseben izziv, in sicer ustvarjanje pravljice z učenci. Projekt smo poimenovale kar Zgodba gre na pot, saj si od meseca novembra pa vse do februarja izmenično po oddelkih podajamo del zgodbe, ki jo ustvarjamo ob pripovedovanju in domišljiji naših učencev. Tako smo ustvarili sodobno pravljico Plesna zabava, pri kateri so literarni liki poosebljene živali s človeškimi lastnostmi.  V središče dogajanja smo postavili izziv in tudi konflikt, ki sproži boj med tem, kaj je prav in kaj narobe. Bo našim junakom uspelo najti pravo pot in urediti stvari? Le preberite si in izvedeli boste, kako se naša pravljica konča.

Ob kulturnem prazniku, ko je pravljica dobila celotno podobo, tako pisno kot likovno, sta jo našim prvošolčkom predstavili učenki 8. razreda v obliki kamišibaj gledališča. Poseben način pripovedovanja ob ilustracijah in pogovor z otroki o pravljici, ki so jo pomagali ustvarjati, poglablja njihova doživetja in jih še toliko bolj motivira, da iščejo načine in poti k ohranjanju našega okolja.


Učenci in učiteljice 1. triade OŠ GRM Novo mesto

Galerija

Priloge

# Ime datoteke
1 PRAVLJICA PLESNA ZABAVA.pdf

Komentarji