Gozd v vrtcu

Avtor prispevka : BARBARA REPOVŠ, objavljeno 28.05.2020 21:59:02
KATEGORIJA:
Biotska raznovrstnost
KLJUČNE BESEDE:
Biotska raznovrstnost
POVZETEK:

Bivanje v gozdu je lahko zelo prijetno, koristno in to otrok spoznava že v vrtcu. V gozdu imamo kaj videti, slišati, vonjati, imamo vse možnosti za gibanje, igro, raziskovanje in spoznavanje narave.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Radi bi šli na izlet, kjer nam bo prijetno, pomirjujoče. Kam? Pojdimo v gozd. Kaj pa je gozd?

Pri našem prvem obisku v gozdu smo opazovali gozd, ugotavljali, kaj je in kaj vidimo v njem. Bila je jesen. Opazovali smo drevesa, ki so dobivala oranžne, rumene in rdeče odtenke. Opazovali smo grmovje, gozdna tla, ugotavljali, katere živali bi lahko srečali … Raziskovali smo, kako lahko drevo stoji, in ob tem spoznavali dele drevesa. Vsak otrok si je izbral svoje drevo, ki ga bo opazoval ob naših prihodnjih izletih. Gozd smo prinesli tudi v vrtec. Naslikali smo drevesa, ustvarjali z inteligentnim materialom (vejicami, listi, želodom) in izdelali plakat, kjer smo ugotavljali, kje živi kakšna žival. V igri smo bili drevesa. Otroci pravijo, da so drevesa s koreninami pritrjena na tla in se ne premikajo. A veter premika naše veje (roke). Poslušali smo pravljice o gozdu, prepevali pesmice … Pri naslednjem obisku gozda smo opazovali ples listov, ko jih je veter odnašal na tla. Vsa naša drevesa še stojijo, a na njih je vedno manj listov. Poslušali smo ptičje petje in šumenje listov. Ker se radi gibamo, smo odšli še v del gozda, kjer ni poti. Hodili smo po brezpotju in iskali najprimernejšo pot. Za dodatno popestritev je poskrbelo podrto drevo. Otrokom je bil ta obisk v gozdu še posebno prijeten. Ob tem smo se spomnili še na čisto majhne prebivalce gozda – klope. Doma so jih s starši iskali, a na srečo jih niso našli.

Tudi zima nas je klicala v gozd. Drevesa so bila gola, gozd je počival. Spale so tudi nekatere živali. Za druge so poskrbeli lovci. Obiskali smo krmilnico in lovsko opazovalnico.

Prišla je pomlad. V začetku marca smo odšli ponovno v gozd, takrat nismo pričakovali, da bo za celo skupino to zadnji obisk. Najprej smo poiskali naša drevesa. In kaj se je zgodilo? Vsi razen dveh otrok so našli svoje drevo. En deček je mogoče pozabil, katero drevo je izbral. A eno drevo je bilo posekano. Veje in deblo se ležali na tleh. Opazovali smo gozd. Bilo je zelo svetlo, sonce nas je grelo skozi gola drevesa. Prve zelene listke smo našli na mladih drevesih. Na tleh smo našli še želode, ki so začeli kliti. Ugotovili smo, kje bo začela rasti korenina. Nekaj smo jih odnesli v vrtec in posadili. Poskrbeli smo, da bodo imeli dovolj vlage in svetlobe, da bodo lahko zrasla drevesa. Ker pa smo potem kmalu ostali doma, so drevesa začela rasti na mojem balkonu. Otroci so rast opazovali preko fotografij, ki sem jim jih pošiljala. Upamo, da bomo v prihodnosti ta mlada drevesa lahko odnesli in posadili v gozdu. Še veliko aktivnosti smo želeli izpeljati, a nam je žal virus to preprečil.

Gozdovi imajo močan vpliv na ljudi, pa čeprav se marsikdo tega ne zaveda. Obisk gozda nas je sproščal in pomirjal. Vonjali smo čist in prijeten zrak, uživali v šumenju vetra, ki se igra z listi, poslušanju ptic, hoji po mehkih tleh. In še se bomo radi vračali v gozd.

 

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji