Recikliramo papir

Avtor prispevka : NEŽKA BRGLEZ, objavljeno 28.05.2020 11:14:45
KATEGORIJA:
Ravnanje z odpadki
KLJUČNE BESEDE:
Ravnanje z odpadki, Ozaveščanje, Ustvarjanje
POVZETEK:

Učence smo spodbudili k ločevanju odpadnega papirja tako, da smo z njimi iz starega papirja izdelali novega.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Prvošolci na osnovni šoli Vide Pregarc so se z razlogi za ločevanje odpadkov, konkretneje odpadnega papirja, seznanili v praksi. Najprej so pridno zbirali odpadni papir v učilnici. Zatem so s pomočjo videoposnetkov spoznali, kako poteka izdelava papirja v sodobnih papirnicah in kako so ga pridelovali včasih še ročno.

Zbrani odpadni papir so učenci najprej natrgali na drobne kose. To je terjalo veliko časa in truda. Koščke papirja so namočili v vodi, da je nastala papirna kaša, ki so jo s pomočjo učiteljice dodatno zmleli še s paličnim mešalnikom.

Papirno kašo so nato zajemali s preprostimi cedilci izdelanimi iz pokrovčka plastične posode. Pokrovčku je potrebno odstraniti osrednjo površino, da ostane le ozek obod. Preko pokrovčka se povezne najlonska nogavica, ki jo je potrebno le še trdno zavezati. 

Učenci so iz papirne kaše odcedili vodo s pomočjo krp vileda, ki najbolj učinkovito posrkajo vodo iz namočenega papirja. Nov, še moker papir so pustili sušiti na polici in čez dva dni so že lahko pisali in risali nanj.

Iz novo izdelanega papirja so učenci izdelali novoletne okraske - voščilnice.

S pomočjo te dejavnosti so učenci veliko bolje ozavestili pomen ločenega zbiranja odpadnega papirja in dejanske možnosti ponovne uporabe le-tega.

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji