Rastoče darilo za mamico

Avtor prispevka : Suzana Pepel, objavljeno 28.05.2020 11:47:14
KATEGORIJA:
Drugo
KLJUČNE BESEDE:
Vrtec, Dobra praksa, Rastline, Vzgoja, Zgodnje naravoslovje
POVZETEK:

Vzgojitelji si vedno znova belimo glavo s čim odariti mamico za njen praznik (dan žena, materinski dan). V naši skupini smo se odločili, da bomo vzgojili vsak svojo rožo in jo, kot darilo podarili mamicam.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Letošnja pomlad se je na travniku in gozdu začela zelo hitro. Zgodaj so zacveteli prvi zvončki zato sva vzgojiteljici sledili otroški radovednosti in dobro spoznali to rastlino. Najprej smo zvonček opazovali v njegovem naravnem okolju, ugotovili smo da ima cvet, ki je najbolj opazen, steblo in liste, zanimalo pa nas je kaj ima v zemlji. 

V ta namen smo rastlino previdno izkopali in v zemlji našli čebulico. Ker je bila rastlina cela, z vsemi pripadajočimi deli, smo jo odnesli v igralnico in jo še tam opazovali, risali, opisovali. Ker pa rastlina ni bila v idealnih pogojih za njeno rast je kmalu začela veneti. Skupaj smo ugotavljali vzroke za to in ugotovili, da ni posajena v zemlji, da je stara... V raziskovanju zvončka pa sem v skupino prinesla še nekaj drugih vrst čebulic (lilija, tulipan, iris) te smo primerjali po velikosti in ugotavljali kaj bo iz njih zrastlo. Seveda sem kasneje čebulicam dodala še fotografije cvetoče rastline in otrokom je bila najbolj všeč iris.

Sledil je pogovor katero rožo bi otroci podarili svoji mamici in večina se je odločila za iris, saj smo imeli tudi največ njenih čebulic. Ker rastline potrebujejo veliko časa za svojo rast, da pridemo do cvetov smo s sajenjem začeli že zelo zgodaj. Z otroki smo pripravili lončke, ki smo jih okrasili z barvami, zemljo in čebulice. Pred samim sajenjem so otroci morali potešit svojo željo po igri in raziskovanju, zato so se z zemljo najprej samo igrali sledilo pa je sajenje in spoznavanje celega postopka. V lonček nasujemo nekaj zemlje, dodamo čebulico, jo prekrijemo z zemljo, zalijemo in postavimo na svetlo in toplo mesto. Sadili smo pred vikendom, zato so otroci v ponedeljek pričakovali, da bodo rože že rasle in ugotovili, da to ne gre tako hitro in da bodo morali še počakati.

V desetih dneh pa so nas že razveselili prvi poganjki. Otrokom sva razložili, da roža še ne bo cvetela, ko jo bomo podarili mamici in da bodo cvet morali dodati na fotografiji. 

Naše raziskovanje je žal prekinila izolacija, tako da bodo sedaj mamice res dobile že cvetočo rastlino.

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji