Tradicionalni slovenski zajtrk na sodoben način

Avtor prispevka : Nika Guna, objavljeno 29.05.2020 21:57:01
KATEGORIJA:
Hrana
KLJUČNE BESEDE:
Hrana, Zdravje in dobro počutje
POVZETEK:

V petek, 15. 11. 2019 smo tudi v vrtcu Trbovlje zajtrkovali v znamenju tradicionalnega slovenskega zajtrka. Letos smo ta dan v skupini 5-6 let starih otrok zajtrk postregli na malo drugačen način.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Že sedem let zapored v Sloveniji potek projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Namen le-tega je ozaveščati otroke in tudi širšo javnost o pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti in za širše okolje.

Tako tudi v Vrtcu Trbovlje, enoti Barbara, tretji petek v novembru poteka  v znamenju projekta Tradicionalni slovenski zajtrk.  V vsaki skupini je zajtrk postrežen na drugačen način, seveda primerno starosti otrok, v mlajših skupinah jim je postrežen že pripravljen, v večjih skupinah pa si ga postrežejo sami. V skupinah imamo tudi različno dekoracijo v znamenju čebel in medu. Celoten dan  poteka v okviru tega projekta. Na obisk pride dedek, čebelar, ki nam predstavi svoje delo in delo čebel, da nastane med. Letos so v eni od skupini pekli  medenjake. Vsi skupaj pa smo se naučili ples Čebelice.

SODELOVANJE S ŠTUDENTKO BIOTEHNIŠKEGA IZOBRAŽEVALNEGA CENTRA LJUBLJANA

V oddelku 5-6 let je bila prisotna študentka Veronika Ilić. Skupaj z nami je delala raziskavo za svoje diplomsko delo, v kateri je želela izvedeti ali lahko izgled hrane otroka pritegne, da hrano vsaj poskusi in jo zato tudi več poje. Predstavila nam je poklic kuharja, pogovarjali smo se o zdravi prehrani, prinesla nam je drobnjak in meto ter nas naučila zanje skrbeti in jih dodajati v naše vsakodnevne obroke. Pri kosilu sta se dežurna spremenila v kuharja in nam vsak dan dodelala naše omake in juhe, vanje sta dodajala drobnjak. Veronika pa nam je popestrila tudi zajtrke in sadne malice tako, da nam jih je postregla malo drugače, in sicer s food stylingom, npr. iz topljenega sira je izdelala miško, kaki je spremenila v smeškota itn. Otrokom je bila zato hrana res bolj blizu in posledično so jo rajši in več pojedli.

ZAJTRK V POVEZAVI S PODROČJEM MATEMATIKE IN DRUŽBE

Tradicionalni slovenski zajtrk smo jim letos zato postregli na malo drugačen način. Veronikina pobuda in ideja je bila, da se zajtrk postreže na sodoben način. Oblekla se je v svojo uniformo, strokovni delavki pa v čebelici. Otroke so na mizi pričakale  pripravljene vse sestavine. Sami so si narezali kruh, najprej na polovice in nato še na četrtine. Nanj so namazali maslo, nato med, po vrhu so si posuli zdrobljene orehe in okrasili z borovnico ter listom mete. Seveda so si sestavine na kruhu izbirali sami. V kozarčkih za čaj so imeli za okras košček limete, listič mete ter papirnato slamico. Izbirali so lahko ali bodo pili čaj ali mleko. Za mize smo že dan prej naredili pogrinjek, in sicer na bel papir smo z rumeno tempera barvo odtisnili satovje. Na njemu pa so bili ta dan tudi njihovi izdelki (čebelice), na sredini mize pa papirnati servietki rumene in sive barve, kot čebelice.

 Bilo je zanimivo, drugače. Bil je dan poln novih doživetij in izkušenj za naše najmlajše.

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji