Spoznavamo zelišča

Avtor prispevka : Barbara Dravec , objavljeno 02.06.2020 12:01:13
KATEGORIJA:
Hrana
KLJUČNE BESEDE:
Hrana, Osnovna šola, Lokalna pridelava
POVZETEK:

Pravijo, da gre hrana skozi želodec. Še posebej ob praznikih, ko so naše mize polne dobrot, lepo diši. Diši po praznikih, diši po skrivnostni moči, le-ta pa se skriva v majhnih količinah, ščepcih, ki jih oddajajo zelišča – rastline s prav posebnimi »čudežnimi« lastnostmi,katere smo spoznavali.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Učenci (od 1.do 5. razreda ) so dobili nalogo, da so se najprej doma pozanimali o rabi zelišč. Pred »domačo nalogo« smo skupaj oblikovali razlago besede, kaj sploh zelišča so.

Zelišča, ki jih uporabljajo doma, so predvsem : rožmarin, timijan, bazilika, luštrek, žajbelj, kamilica, ognjič, rman, šentjanževka, čemaž, trpotec, arnika. 

O njih so učencem veliko znale  povedati predvsem babice. Povedali so jim, kako so jih sušili nekoč, spravljali, da so čim dlje ostala uporabna.  Povedale  so, da je bilo potrebno zelišča pobrati zgodaj dopoldne (toda ne mokre, npr. kamilico)  in jih sušiti v senci ter na prepihu. Največ zelišč so spravljali na tak način – posušena v kozarcih ali platnenih vrečkah (kamilica, šetraj, kopriva,  timijan, pa tudi meto, meliso).  Poleg sušenja so uporabljali še zamrzovanje in pa pripravo različnih napitkov in sirupov (metin sok, regratov sirup, različne zelišča (na vrtu posajeno arniko)  pa so namočili v domače žganje, tako so npr. pridobili tinkturo –  sredstvo za razkuževanje ran. ). 

Zelišča večinoma uporabljajo v kulinarki, poleg tega pa še v kozmetiki in v zdravilne namene.  Njihova raba pa je vezana tudi na koledarsko leto,  ob večjih praznikih, kot sta božič, velika noč, je zadišalo po posebnih zeliščih.

V času velikonočnih praznikov se zelišča uporabljajo tako v prehrani kot tudi za dekoriranje.  V prehrani  gospodinje uporabljajo predvsem pehtran za potico (le redke v Prekmurju). Z listi različnih zelišč pa množično krasijo in barvajo pirhe s pomočjo čebulnih olupkov.

Tradicionalna božična zelišča  so pri nas podobna kot v ostali Sloveniji. Takrat diši tako iz kuhinje kot tudi drugod po hiši.  Učenci so prinesli klinčke, cimetove palčke, ki jih uporabljamo za kuho in dekoriranje. Spomnili so se pa tudi na različna zeliščna žganja, ki jih pripravljajo po hišah. Pa na mešanice posušenih zelišč in pitje čajev pozimi.

 

Učenci so v  šolo so prinesli zelišča, ki so jih imeli doma, ali nabrali v bližnjem gozdu (čemaž).  V šoli smo potem izdelali zelišče soli, ki jih lahko uporabimo v kulinariki

Izdelali smo :

a)     timijanovo sol

b)    čemaževo sol

c)     rožmarinov sol

d)    mešanico iz ( šetraja, majarona, peteršilja).  

Izdelali smo še dišavne soli, za uporabo v kozmetiki, ter dišavne vrečke in pelinge za roke. Učenci so bili navdušeni nad izdelavo zeliščnih soli. Nekatera zelišča so spoznali prvič. 

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji