Spodbujajmo veselje do vrtnarjenja

Avtor prispevka : Mateja Norčič ([email protected]), objavljeno 02.06.2020 11:49:28
KATEGORIJA:
Hrana
KLJUČNE BESEDE:
Hrana, Zdravje in dobro počutje, Okolica šole, Osnovna šola, Vrt
POVZETEK:

Vrtnarjenje je popularno. Hrana iz domačega vrta je bolj zdrava in okusna.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Vrtnarjenje je vse bolj popularno. Ljudje so vse bolj ekološko ozaveščeni in tudi trenutna situacija usmerja ljudi k samooskrbi.

Najraje imamo zelenjavo in zelišča, ki smo jih pridelali sami na vrtu. So okusna, zdravilna, sočna, sveža, hrustljava in hranljiva. Hkrati pa delo na vrtu predstavlja sprostitev in gibanje na svežem zraku.

Smo podružnična šola na podeželju, ki ima zraven šole vrt, visoko gredo ter velik kompostnik.  Zato imamo idealno možnost, da poskušamo učence navdušiti za vrtnarjenje, jih poučiti o pomenu samooskrbe in lokalno pridelane hrane. Vsako leto na Dan Zemlje učenci skupaj s starši na novo zasadijo šolski vrt in visoko gredo z zdravilnimi rastlinami, začimbami ali vrtninami. Rastlinam dodajamo tudi kompost - gnojilo, ki je nastalo v šolskem kompostniku. Učenci nato celo leto skrbno skrbijo za vrt. Ko rastline dovolj zrastejo jih poberejo, pripravijo na sušenje in nato ustrezno shranijo. Pridelke iz vrta nato porabimo v šolski kuhinji.

Stare rastline in travo odnesejo v kompostnik in vrt pripravijo na zimo. V zimskem času se veliko pogovarjamo o pomenu kompostnika, samooskrbe ter lokalno pridelane hrane.

Učenci zelo radi delajo na vrtu in so posebej veseli in ponosni, ko opazujejo, vidijo in okušajo sadove svojega dela. Upamo, da so in bodo tudi sami vzljubili vrtnarjenje ter da bodo zrasli v velike vrtnarje.

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji