Naravoslovni dan - eko dan

Avtor prispevka : Lidija Klančnik, objavljeno 31.05.2020 19:11:06
KATEGORIJA:
Ohranjanje našega sveta
KLJUČNE BESEDE:
Ravnanje z odpadki, Biotska raznovrstnost, Zdravje in dobro počutje, Ohranjanje našega sveta, Osnovna šola, Gibanje
POVZETEK:

Naravoslovni dan ob svetovnem dnevu Zemlje. Izvedba delavnic v gozdu. Spoznavanje biotske raznovrstnosti.Izdelava medu iz regratovih cvetov, domača čistila in sirup iz smrekovih vršičkov.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

V času pouka na daljavo je bil izziv tudi, kako izvajati dneve dejavnosti. Tako so učenci petošolci ob svetovnem dnevu Zemlje imeli naravoslovni dan - eko dan.

Najprej so spoznali pomen dneva Zemlje in kaj pomeni biti ekološko osveščen.  Seznanili so se s temami: ravnanje z odpadki, hrana in pomen pospravljenega prostora. Pri prvih dveh temah so si pogledali posnetke. Ko so končali s teoretičnim delom, je sledil praktičen del. Najprej so si morali pospraviti sobo, saj čista soba deluje lepše. Nato so izvedli različne delavnice na prostem, v naravi. Odpadno embalažo so ponovno naredili uporabno. Učenci, ki radi kuhajo, so imeli nalogo, da si sami izmislijo kakšen novi recept iz ostankov hrane . V gozdu so nabrali smrekove vršičke in naredili smrekov sirup s pomočjo sladkorja. Lahko so tudi izdelali med iz regratovih cvetov. Učenci pa so bili usmerjeni v izdelavo čistil, ki so izdelana iz sestavin, ki jih imamo vsi v kuhinji in so naravi prijazna. Pri tem so si pomagali z recepti, ki so v prilogi. Učenci so bili usmerjeni v opazovanje narave, poslušanje ptičjega petja. Pri tem so spoznali tudi naravna barvila (trava, regratovi cvetovi), saj se je vsebina povezovala z učno vsebino pri pouku. Z naravnimi barvili so risali različne slike na beli papir.

Učenci so s pošiljanjem fotografij dokazovali, da so delavnice izvajali in pri tem zelo uživali. Ob tem so jim pomagali tudi družinski člani.

Za konec dneva pa so si ogledali še dva posnetka, ki prikazujeta, kaj pomeni toplotno onesnaževanje in kaj narediti, da bo tega manj.

Posnetki, ki so si jih ogledali učenci, so sledeči: https://www.youtube.com/watchv=vbM6nY6IvbYhttps://www.youtube.com/watchv=EKJVzUV53N8,https://www.youtube.com/watch?v=TuChdTLDlZE,https://www.youtube.com/watch?v=Nc8gHAgTzn0.

Galerija

Priloge

# Ime datoteke
1 RECEPTI.docx

Komentarji