15. 11. 2019 smo na OŠ Frana Kocbeka Gornji Grad izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk in dan posvetili domači hrani. V okviru različnih delavnic so se učenci seznanjali z bontonom pri jedi in pomenom lokalno pridelane hrane ter dan zaključili s slastnim jabolčnim zavitkom, ki so ga spekli sami.
DAN SLOVENSKE
HRANE IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK NA NAŠI ŠOLI
Na tretji petek v mesecu novembru obeležujemo po
Sloveniji dan slovenske hrane. 15. 11. 2019 smo tudi na OŠ Frana Kocbeka Gornji
Grad izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk.
Ta dan je bil na naši šoli v celoti posvečen hrani,
pa ne kakršni koli, pač pa kakovostni hrani iz lokalnega okolja, ki v zadnjih
letih s porastom številnih obolenj pridobiva vedno večji pomen in veljavo, kar
je popolnoma prav.
Kakovostno hrano, ki je bogata z vlakninami,
vitamini in minerali, namreč potrebujemo za rast, razvoj in dobro počutje. Tako
moramo že zjutraj telesu zagotoviti dovolj energije, da se lahko igramo, učimo,
delamo …
Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, na kar želi
opozoriti tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, zato so tudi naši učenci
zajtrkovali maslo, med, kruh, jabolko in mleko.
Za naš tradicionalni slovenski zajtrk so nam
čebelarji priskrbeli med, pili smo domače mleko, pridne gospodinje so zamesile
in spekle domač kruh, jabolka pa so tudi zrasla na domačih tleh.
Po zajtrku smo dan slovenske hrane obeležili s
kratko kulturno prireditvijo v telovadnici, kjer so se nam pridružili tudi
čebelarji iz gornjegrajskega čebelarskega društva in drugi gostje. Na koncu
kulturnega programa smo se pridružili vsem šolarjem po Sloveniji pri petju
Slakovega Čebelarja.
Kasneje so se učenci po različnih delavnicah
seznanjali s pomenom zdrave, lokalno pridelane hrane in bontonom pri jedi ter
se posladkali z domačim jabolčnim zavitkom, ki so ga spekli sami.