Izmenjevalnica oblačil in daril

Avtor prispevka : Daša Orešnik, objavljeno 08.07.2020 08:41:02
KATEGORIJA:
Ohranjanje našega sveta
KLJUČNE BESEDE:
Ohranjanje našega sveta, Srednja šola, Ozaveščanje, Dobra praksa
POVZETEK:

Na delavnici o krožnem gospodarstvu smo ugotovili, da se dijaki premalo zavedajo problematike tekstilnih odpadkov in da preveč nepremišljeno nakupujejo oblačila, ki jih hitro zavržejo. Zato smo organizirali izmenjevalnico oblačil, nato pa še daril.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

V oktobru  2019 smo v okviru priprave na ekokviz organizirali delavnico o krožnem gospodarstvu, na kateri je bila ena od tem tudi tekstilna industrija in odpadki. Dijaki se namreč sploh ne zavedajo, da je tekstilna industrija drugi največji onesnaževalec našega planeta in da tudi mi vsi prispevamo k temu. Najstniki nakupujejo oblačila nenačrtovano, nepremišljeno, se udeležujejo "črnih petkov", ne poznajo centrov ponovne uporabe in trgovin z oblačili iz druge roke, oblačila prehitro menjajo in zavržejo. Da bi jih ozavestili, smo jim povabili k sodelovanju pri pripravi izmenjevalnice oblačil, obutve in modnih dodatkov. Poleg dijakov so bili dejavni še njihovi starši, profesorji in drugi delavci šole. Zbrali smo ogromno kosov za zamenjavo. Dijake, še posebej dijakinje smo organizirano vodili v izmenjevalnico, kjer smo se pogovarjali z njimi o hitri modi, izkorišanju delavcev, zažiganju tekstilnih odpadkov in uničevalnih posledicah za okolje.

Pred novim letom pa smo pripravili tudi izmenjevalnico daril, nad katero so bili navdušeni predvsem dijaki, ki so si nabrali stvari, ki so jim prišle prav (od lončkov, kozarcev, svečk, krožnikov ...).

Razredničarka enega oddelka 1. letnika je dijake peljala v Center ponovne uporabe Ljubljana, kjer so si ogledali primer krožnega gospodarstva. Večini je bilo to nekaj novega, prepričani pa smo, da se bodo nekateri tja radi vrnili.

Da bi ozavestili vse dijake naše šole, smo si v okviru razrednih ur ogledali prispevek o škodljivih vplivih tekstilne industrije na okolje, v katerem so prikazani vsi alternativni načini nakupovanja oblačil in skrbi za okolje (ponovna uporaba, izmenjevalnice, kupovanje bolj kvalitetnih oblačil ...). Na to temo smo pripravili tudi anketo, ki naj bi jo izpolnili vsi dijaki, vendar nam je epidemija koronevirusa preprečila izvedbo v vseh razredih.

Po vseh teh aktivnostih, namenjenih ozaveščanju dijakov, je bilo iz izpolnjenih anket razvidno, da se dijaki bolj zavedajo te problematike in so pripravljeni bolj premišljeno nakupovati oblačila.


 
Priloge

# Ime datoteke

Komentarji