Mlečna poezija in proza

Avtor prispevka : Darja Murn ([email protected]), objavljeno 22.12.2020 11:44:50
KATEGORIJA:
Ekošole poročajo
KLJUČNE BESEDE:
Osnovna šola, Mentor, Načrtovanje, Ustvarjalnost
POVZETEK:

Naša osnovna šola se je letošnje šolsko leto odločila, da sodeluje v projektu Mlekastično. Kot mentor interesne dejavnosti ustvarjalno pisanje sem videla možnost za sodelovanje. Ker imamo že dober mesec in pol pouk na daljavo, so naše aktivnosti močno omejene. Pa vendarle ustvarjamo.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Načrtov, ki smo si jih zadali, zaenkrat ne moremo opravljati tako, kot smo si zamislili. A vendar se lahko na daljavo razmišlja o delu vnaprej. Dokler ne moremo na teren, so si učenke in učenci pri interesni dejavnosti ustvarjalno pisanje zamislili, da lahko o mleku pišejo pesmi in pravljice.  Učenci so ustvarjali v tretjem tednu v novembru, pred petkovim tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Učence smo spodbujali, da si ta zajtrk letos pripravijo doma. In ker zraven spada mleko, je bil teden kot nalašč za ustvarjanje besedil v zvezi z njim. Tako sta nastali mlečna poezija in proza.

Zakaj mlečna?

-        Ker v vseh pesmicah in pravljicah v glavni vlogi nastopajo krave in mleko,

-        ker bo všeč mlečnozobcem,

-        ker vam bo ob branju pesmi zagotovo zadišalo mleko.

Vabljeni k branju pravljic o mleku. V priponki pa si privoščite še mlečno poezijo.

Naj se vam ob branju pocedijo sline ...

Darja Murn

OŠ Ivana Skvarče, Zagorje ob Savi

 

Krava Milka

Nekoč pred davnimi časi je živel reven kmet. Živel je na skromni kmetiji.

Ta kmet je imel kravo po imenu Milka – ne tiče se čokolade, da ne bo pomote! Imel je tudi pet kokoši, dva petelina, enega konja in sedem koz. Služil je samo s prodajanjem mlečnih izdelkov – med njimi ni bilo čokolade, saj krava ni dobila imena po čokoladi. Torej, prodajal je kravje in kozje mleko, kravji in kozji sir in skuto. Prodajal pa je tudi sveža kokošja jajca. Potem pa nekega dne Milka ni več hotela dajati mleka. Kmet je zato poklical zdravnika za živali. Vendar pa ni imel dovolj denarja, da bi lahko zdravniku za živali plačal pregled. Zato je hitro pomolzel koze, saj prodaja tudi kozje mleko in kokošja jajca. Hitro se je odpeljal, da bi še pravočasno dostavil današnja naročila. S tem je pridobil dovolj denarja za živalskega zdravnika. Ko je prišel nazaj na kmetijo, je bil živalski zdravnik že tam. Kmet je rekel, da mu je žal, ker je pozen, a moral je dostaviti današnja naročila, saj je rabil denar za Milkin pregled. Zdravnik je bil zelo prijazen in je rekel, da bo Milko pregledal zastonj. Kmet je rabil Milko, saj je rabil tudi mleko, denarja za novo kravo pa ni imel. Čakal je približno pol ure, da jo je živalski zdravnik pregledal. A splačalo se je čakati, saj je živalski zdravnik rekel, da bo Milka dobila telička. Kmet se je te novice razveselil, saj bo s tem dobil tudi več mleka.

Tako je kmet čez nekaj mesecev dobil telička in še čez nekaj mesecev še štiri koze. S tem, ko je imel več živali, je imel tudi več mleka, torej tudi več zaslužka. Preselil se je na večjo kmetijo in srečno živel do konca svojih dni.

Eva D., 6.a

 

 

Mlečna pustolovščina

Živel je fantič Mihec, ki ni maral mleka. Ne da ga ni maral. Še pogledati ga ni mogel! Zato je bil zelo majhen.

Ko je njegova mlajša sestrica pila mleko, je vzel lonček z mlekom in ga vrgel skozi okno. Ko je mleko videl v hladilniku, je vzel škatlo, zlil mleko v stranišče, potegnil vodo in se pri tem glasno krohotal. Neke noči pa ga je zbudilo glasno trkanje. Bilo je mleko, ki ga je prejšnji dan vrgel skozi okno. Potipal je nočno omarico, kjer naj bi bila svetilka. Groza! Bila je škatla mleka, ki ga je prejšnji dan zlil v stranišče. Mleko ga je stlačilo v vrečo in odpeljalo v Mlečno deželo. Tam so bile reke, potoki in jezera polni mleka. Strašno! Vsi so pili mleko. Mleko ga je peljalo v Mlečno palačo. Narejena je bila iz ogromne embalaže za mleko. Miho je postajalo vse bolj strah. Kar tresel se je. Mleko je povedalo gospodarju, kaj je Mihec storil. Moral se je opravičiti. Za kazen so ga silili, da pije mleko. Spiti je moral cela dva litra mleka. Mihcu je šlo na jok, a se je delal močnega, da ga ne bi poškodovali. Spil je mleko in prosil, naj ga odpeljejo domov. Z mlekom ni nikoli več grdo ravnal.

Zato, dragi otroci, tudi če nečesa (ali nekoga) ne maraš, ga ne trpinči, če nočeš, da se ti zgodi,  kar se je zgodilo Mihcu.

Taja, 6.a

 

Mici in Lizino čudežno mleko

 

Nekoč pred davnimi časi je na prijetni kmetiji živela kmetica Mici. Mici je imela najboljše mleko daleč naokoli. Imela je eno in najboljšo kravo Lizo, ki je dajala to odlično mleko.

Na njeni kmetiji pa nista živeli le ona in Liza ampak tudi sedem kokoši in tri muce. Mici se je vsako jutro zbudila ob sedmih zjutraj in šla v hlev pomolsti Lizo. Po kosilu se je odpeljala v mesto na tržnico prodajat svoje izdelke.

Nekega dne je k njeni stojnici pristopila mamica z devetletno hčerko in vprašala, kaj ponuja. Mici je povedala, da ima domače mleko, skuto, kefir, sir in jajca. Vse, kar ti srce poželi, in to domače. Mamica je povedala, da ima njena hčerka krhke kosti in da jemlje zdravila. V trgovini kupujejo mleko z največ kalcija, a ni nič bolje. Mici ji je ponudila Lizino mleko in ji zagotovila, da bo od njenega mleka postala močna in zdrava.

Ko je deklica šla na naslednji pregled, je zdravnik ostal brez besed. Ni mu bilo jasno, kako je lahko deklica, ki je še nedolgo tega z berglami komaj prišla do ambulante, zdaj prišla enostavno brez njih. Zdravnika je zanimalo, kako je lahko deklica kar naenkrat ozdravela. Njena mamica mu je razložila, da ji je pomagalo Lizino mleko, ki sta ga pred časom kupili na stojnici kmetice Mice.

Novica o dekličini ozdravitvi se je hitro razvedela in od takrat naprej to ni bila le Micina kmetija, postala je Turistična kmetija Mici. Mici je zdaj svoje domače izdelke prodajala kar doma.

Nika, 6.a

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerija

Priloge

# Ime datoteke
1 Mlečna poezija.docx

Komentarji