Enota našega vrtca, enota Studenček,
je nameščena v podeželsko okolje v vasi Kostrivnica. Ima dva oddelka,
sama sem vzgojiteljica oddelka starosti otrok 3-6 let. Značilnost naše enote je
dolgoletno ukvarjanje z zelišči. Znotraj ograje vrtca imamo svoj zeliščni vrt. Na njem raste vrsta zelišč, ki jih z otroki
skupaj negujemo, obiramo, sušimo in uporabljamo. Tako imamo meliso, meto,
ameriški slamnik, sivko, pa tudi drobnjak in rožmarin.
Na
gredicah vzgajamo tudi zelenjavo. To leto smo k že obstoječim rastlinam dodali
jagode in ameriške borovnice. Otroci sodelujejo že pri sejanju in imajo možnost
opazovanja rast rastlin. Sadove in plodove pa skupaj zaužijemo kot dodatek k
obroku malice ali kosila, zelišča redno
uporabljamo za zeliščne čaje, po katerih je naša enota posebej poznana.
V šolskem letu 2020/21 smo se povezali s tremi
lokalnimi pridelovalci hrane. Otroke smo seznanili kako lokalni proizvajalci
pridelajo, izdelajo hrano in kako si že
iz obstoječih živil lahko z dodatki pripravimo zdrave obroke.
Zaradi epidemioloških omejitev smo
bili pri izvedbi omejeni, vendar smo na
prilagojen način zastavljene cilje uspešno dosegli.
Pri načrtovanju sem sledila
naslednjima ciljema:
·
Otrok spoznava
značilnosti okolja, ki so pomembni za lokalno skupnost.
·
Otrok oblikuje
dobre, zdrave prehranjevalne navade.
Sodelovanje z lokalnimi pridelovalci hrane iz
domačega okolja
Povezali
smo se s tremi lokalnimi pridelovalci. Pri izbiri nas je vodila povezava preko
otrok, saj imamo v naši enoti otroke dveh družin, ki se ukvarjajo s pridelavo
hrane. Tretjo družino smo izbrali zato, ker je v našem oddelku opravljala praktično delo dijakinja,
ki živi na kmetiji, kjer imajo domačo rejo piščancev.
Spoznavanje
domače reje piščancev – sodelovanje s Petrom in Amadejo Strašek
V tem času je v skupini opravljala praktično delo dijakinja Amadeja iz kmetije, kjer imajo
domačo rejo piščancev. Naš vrtec v okviru nabave živil iz lokalnega okolja
že dobavlja piščančje meso iz njihove kmetije. Njeno znanje smo smiselno
vključili v delo z otroki.
Preko plakata, ki ga je pripravila, je otrokom
predstavila njihovo dejavnost – domača reja piščancev. Otroci so ji z velikim
zanimanjem sledili in aktivno sodelovali. Pri predstavitvi razvojnega kroga
piščanca sem zaznala, da nekateri otroci o podani vsebini že nekaj vedo. Spoznali so kaj piščanci potrebujejo za
življenje, s čim jih hranijo, koliko časa se vali piščanec, s čim se zarodek v
jajcu hrani… in poimenovali člane kokošje družine. Vsebino so utrdili preko
slikovnega prikaza. Plakat dijakinje smo obesili na pano v igralnico ter ga
popestrili z risbicami otrok. Otroke smo seznanile, da je meso njihove perutnine
na jedilniku vrtca. Preko spletnega prispevka smo otrokom pokazala valjenje
piščanca, ki smo ga z otroki tudi gibalno prikazali.
Pridelava
mlečnih izdelkov – sodelovanje kmetije Polajžer
V našem lokalnem okolju imamo tudi pridelavo mlečnih izdelkov. Na kmetiji Polajžer, kjer pridelujejo skuto in sadni jogurt, živi deklica Ema, ki je vključena v naš vrtec in sicer v sosednjo skupino Ker nas zaradi tokratnih razmer epidemije v skupini ni mogla obiskati mamica Eme (deklice iz sosednje skupine) ga. Amadeja Šprajc, nam je njihovo dejavnost posnela ter poslikala. Posnetek sem zmontirala v film in ga predvajala otrokom. Vsebini posnetka so sledili z velikim zanimanje in izrazili po še enkratnem gledanjem. Preko posnetka so otroci spoznali kako na njihovi kmetiji pridelujejo skuto ter sadni jogurt.
Priprava skutinih namazov
V skupini smo si pripravili skutine namaze. Skuto in
jogurt je prispevala kmetije Polajžer. Otroci so sesekljali zelišča (peteršilj,
drobnjak), nastrgali korenček in spasirali banano. Pripravljene namaze smo
zaužili v času dopoldanske malice ter popili domači jogurt.
Pridelava medu in medenjakov
V skupini smo izvedli medeni dan. Skupaj z otroki smo
v času zajtrka pripravili prostor ter pogrinjke. Mizo smo popestrili z izdelki
čebelic ter satovja, ki so jih ustvarili otroci. Mamica deklice Maje (ga,
Jožica Metličar) nam je prinesla štiri vrste medu: gozdni, kostanjev, cvetlični
in akacijev. Preko pogovora, fotografij ter filma, ki ga je za nas posnela
Majina mamica, so se otroci seznanili z lastnostmi ter značilnostmi posamezne
vrste. Posamezniku sem na kruh namazala vrsto medu, ki si ga je zaželel. Že med
obrokom sem opazila, da otroci vsakič posegajo po različnem medu. Preko grafa
smo ugotovili po kateri vrsti medu so največ posegali.
Deklica Maja nas je ta dan razveselila z medenjaki, ki
sta jih spekli skupaj z mamico. Pri malici pa smo si čaj sladkali s cvetličnim
medom.
Kaj so pridobili otroci s
sodelovanjem v projektu
-
Zelišča smo spoznavali s čutili (jih vohali, tipali, okušali, opazovali ter
spoznavali razlike v rasti, obliki listov…).
-
V bližnji okolici smo nabirali spomladanske cvetlice, jih sušili in mešali
z zelišči – pripravili smo mešanico čaja.
-
Obiskali smo bližnji sadovnjak, opazovali barvitost cvetov in ugotavljali
katere vrste sadja bodo dozorela na drevju.
-
Risali in slikali motive na tematiko v različnih likovnih tehnikah:
·
Risanje s tušem na mokro podlago – motivi domačih živali,
·
risanje in slikanje s flomastri in suhimi barvicami, voščenkami ter s
kredami – motiv kokošje družine
·
slikanje z akvareli – motivi čebelice v čebelnjaku, mlečne izdelke,
·
lepljenka iz kolaž papirja – motiv spomladanskega travnika.
-
Razvrščali in prirejali smo izdelke glede na lastnosti ter skupine.
-
Igrali smo se didaktične in družabne matematične igre.
-
Preko jezikovnih iger so si otroci razvijali fonološko in grafično
zavedanje – igra Požrešne krave in Čebelnjak.
-
Vsebino smo reflektirali preko gibalnih iger FAM Plezalec in FAM Košarka z
lončki.
-
Se plesno izražali v plesno-gibalni igri Medved in čebele.
-
Otroci so usvojili pesmico Janeza Bitenca – Čebela.
-
Pripravili različne skutine namaze ter jih okušali.
-
Okušali različne vrste medu ter ga dodajali v napitek.
-
Obiskali smo dve bližnji kmetiji.