Spoznavanje prireje mleka od krave in njene krme do končnega potrošnika. Po teoretični predstavitvi učenci na to temo likovno ustvarjajo z barvnim papirjem, striženjem in lepljenjem oblik.
Učenci spoznajo delo na kmetiji, živali na
kmetiji, sestavo mleka, mleko v prehrani, od kod prihaja mleko, izvor in pomen
slovenskega mleka – kako pridobivamo slovensko mleko, kako je poskrbljeno za
krave mlekarice, reja krav molznic v hlevu, molzišča, pridelovanje travniške
krme, paša živali na pašniku in na planinah, kdo so lokalni predelovalci mleka,
lokalne kmetije, spoznajo pasme za prirejo mleka in mesa. Spoznajo pomen
lokalne oskrbe, pot mleka od kmetije do kozarca ter mlečne izdelke. Spoznajo
problem embalaže.
Število sodelujočih učencev so trije oddelki petih
razredov in štirje učitelji.
Predlogi za naslednje šolsko leto: to tematiko
predstaviti še drugi generaciji otrok, ogled predelave mleka na zasebni
mlekarni v Gorenji vasi ali v Loških mlekarnah, pohod na planino Blegoš, predstavitev
ali predavanje živinozdravnika, ogled in predavanje kmeta v lokalnem okolju, ki
skrbi za krave in kmetijo, predavanje o kmetijstvu v Sloveniji s Kmetijskega
inštituta, Biotehniške šole.
Učenci na temo »Na kmetiji je lepo«, »Življenje
na kmetiji« likovno ustvarjajo z barvnim papirjem, striženjem in lepljenjem
oblik.