Rastline ob reki Muri

Avtor prispevka : Damjana Erjavec (dam.erjavec@gmail.com), objavljeno 14.02.2023 15:48:33
KATEGORIJA:
Ekošole poročajo
KLJUČNE BESEDE:
Vrtec, Rastline, Zgodnje naravoslovje
POVZETEK:

Prispevek opisuje predstavitev projekta Rastline ob reki Muri, skozi katerega so otroci oddelka 3-6 let podrobneje spoznali Žlezavo nedotiko.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Vrtec Beltinci se nahaja v Prekmurju, občini Beltinci. Enota "Sonček" Dokležovje je ena izmed šestih enot vrtca. Nedaleč stran teče reka Mura, ki z okolico nudi otrokom igralnico v naravi. Pot do reke Mure nas vodi skozi čudoviti gozd, poln rastlin, različnih dreves, ptičjega petja in naravnih čutnih poti. V mesecu septembru smo izvedli FIT pohod do reke Mure. Med hojo skozi gozd smo opazovali različne rastline in žuželke. Na pobudo otrok in strokovnih delavk smo se odločili, da bomo v tem šolskem letu podrobneje spoznali rastline ob reki Muri. Tako je nastal projekt oddelka z naslovom Rastline ob reki Muri. Skozi projekt smo uresničevali zastavljene cilje.

Globalni cilj:

Doživljanje in spoznavanje žive in nežive narave v njeni raznolikosti, povezanosti, stalnem spreminjanju in estetskih razsežnostih.

Operativni cilji:

Otroci pridobivajo spoštljiv in naklonjen odnos do narave.

Otroci opazujejo, spoznavajo in raziskujejo rastline ob reki Muri.

Otroci podrobneje spoznajo Žlezavo nedotiko.

Metode dela:

-metoda opazovanja,

-metoda raziskovanja,

-metoda igre,

-metoda razgovora,

-metoda izkustvenega učenja.

V mesecu septembru smo se z otroki pogovarjali katere rastline rastejo v gozdu. Otroci so naštevali: robide, murske rauže, bršljan. Ker o murskih raužah vemo zelo malo smo sklenili, da jih bomo podrobneje spoznali. Najprej smo v potujoči knjižnici poiskali gradivo o reki Muri in njeni okolici. V knjigi so otroci prepoznali fotografijo na kateri je bila murska rauža, pod fotografijo pa je pisalo Žlezava nedotika. V jesenskem času je v gozdu bilo veliko Žlezavih nedotik s cvetovi: bele, roza in vijolične barve. Otroci so ugotovili, da cvetovi dišijo po sladkem in da je na njih veliko čebel in drugih žuželk. S pomočjo meritve smo ugotovili, da lahko rastline zrastejo do dveh metrov. Z opazovanjem cvetov, da so ti zvončaste oblike. Ob prerezu stebla, da je to mesnato in votlo. Ko se dotakneš zelenega ploda ta poči in iz njega se vsujejo črne kroglice - semena, ki letijo na vse strani. Pokanje plodov je bilo otrokom najbolj  zabavno. Ob srečanju s čebelarjem nam je ta povedal, da je je Žlezava nedotika medonosna in jo imajo čebele zelo rade. Zato pa smo nedaleč stran od rastlin našli čebelnjak, okrog njega pa  je bilo polno čebel. S pomočjo strokovne literature smo spoznali, da Žlezava nedotika izhaja iz Srednje Azije natančneje iz Himalaje. S pomočjo opazovalnega dnevnika smo ugotovili naslednje: v mesecu septembru smo našli največ cvetov, proti koncu meseca oktobra za polovico manj cvetov, v mesecu novembru le tri cvetove, v decembru nobenega. V januarju pa smo našli samo suha, polomljena stebla. Otroci so sklepali, da bodo spomladi iz  semen, zrasle nove rastline. Ob ponovni vrnitvi v vrtec, bomo šli pogledat, če je trditev pravilna.

Reka Mura nam s svojo okolico nudi nekaj neprecenljivega. Ponosni smo, da je del nas, saj je pravi zaklad biotske raznovrstnosti.
Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji