Od droži do kruha

Avtor prispevka : Tjaša Kotar (tjasa.kotar@os-vavta-vas.si), objavljeno 02.06.2020 11:30:02
KATEGORIJA:
Hrana
KLJUČNE BESEDE:
Hrana, Zdravje in dobro počutje
POVZETEK:

Učenci so v času karantene doma samostojno vzgojili droži in iz njih spekli kruh in drožalinke.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(5)

V času epidemije ni bilo priporočljivo veliko hoditi po trgovinah in na trenutke ni bilo mogoče dobiti kvasa s pomočjo katerega bi spekli kruh, ki pa je osnovo živilo v vsaki kuhinji. Zato sem se odločila, da učence seznanim z zdravim načinom priprave kruha kar doma. Pri izbirnem predmetu načini prehranjevanja so učenci dobili projektno nalogo, kjer so vzgajali droži ter iz njih spekli kruh in drožalinke. Drožalinke so bile nagrada pri vzgajanju droži, saj so le te zdrava sladica, ki jo lahko postrežemo pri kosilu, večerji ali kot samostojno jed.

Droži so naravno vzhajalno sredstvo. So preprosta zmes moke in vode, ki na toploti sčasoma začne fermentirati ali po domače vreti. Bolj preprosto res ne gre! Iz teh dveh sestavin lahko pripravimo domači ali divji kvas, ki povsem nadomesti pekovskega oziroma pivskega.

PREDNOSTI PEKE Z DROŽMI: Kruh, pripravljen z drožmi, je lažje prebavljiv, ne obleži v želodcu in nas ne napenja. Ker je postopek priprave takega kruha daljši, je kruh polnejšega in bogatejšega okusa ter lepe teksture. Testo, ki ga umesimo z drožmi, sicer vzhaja precej počasneje, a dosti učinkoviteje. Zato je tak kruh bolj zdrav od navadnega, je obstojnejši in se ne drobi ter ima nižji glikemični indeks in lažje dostopna hranila in minerale za naše telo.

Nekateri učenci so droži doma že uporabljali, večina pa se je z njimi srečalo prvič. Bili so navdušeni, saj so vsak dan opazovali spremembe, oz. rast droži. Nekateri so droži tudi poimenovali. 

Galerija

Priloge

Komentarji