VESLANJE PO KOLPI in POHOD PO NAJJUŽNEJŠI SLOVENSKI PEŠPOTI

Avtor prispevka : Nevenka Dragovan Makovec (Nevenka.makovec@guest.arnes.si), objavljeno 30.06.2021 12:17:36
KATEGORIJA:
Zdravje in dobro počutje
KLJUČNE BESEDE:
Voda, Energija, Biotska raznovrstnost, Zdravje in dobro počutje, Srednja šola, Ekosistem, Gibanje, Dobra praksa, Učno okolje
POVZETEK:

Z dijaki smo izvedli športni dan "s Kolpo". Ena ekipa je najjužnejšo slovensko pešpot od Radencev do Damlja ob prečudoviti reki in v neokrnjeni naravi (držimo pesti, da tako ostane!) prehodila , druga pa preveslala.😉 Dijaki so aktivno preživeli čudovit dan v naravi in tako dosegli načrtovane cilje.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(5)

Z dijaki 3. in 4. letnika strojni tehnik smo se 11. maja izpred šole odpravili na veslanje in pohod ob reki Kolpi.

Dijaki so predhodno dobili navodila, kako naj se za veslanje in pohod pripravijo, primerno oblečejo in pri sami izvedbi obnašajo. Opozorili smo jih na primeren odnos do narave, ki jo moramo ohranjati čimbolj prvobitno.

Športni dan smo začeli v kampu Rinčica v Radencih.  

Skupino pohodnikov je pot vodila do brega reke Kolpe in naprej po najjužnejši slovenski pešpoti od Radencev do Damlja. Med potjo, ki ves čas poteka v senci po bregu reke, smo si ogledali še izvir Tropotec, mlin v vasi Breg, vhod v najdaljšo belokranjsko jamo Kobiljačo, Francoski kamen, najjužnejšo točko Slovenije v zaselku Kot pri Damlju in naše potovanje zaključili v vasi Damelj.

Veslači so se najprej oskrbeli z neoprenskimi oblačili, čeladami, rešilnimi jopiči in vesli ter se odpeljali nad vas Laze pri Predgradu na vstopno točko za veslanje. Na prvem kilometru so se dijaki seznanili tudi s tehniko veslanja. Že na drugem slapu (pri Skenderju) je nekoliko višja Kolpa prvič pokazala zobe, prvi par pa je takoj ugotovil, da neopren in čelada nista nesmiselna. Hitra akcija in že smo nadaljevali s turo. Uživali smo v prečudoviti naravi in tišini,  ki jo je rezalo le naše veselje. Žal smo ob bregu Kolpe lahko opazovali tudi breg reke, ki ga kazi žična ograja in vsi smo bili prav zgroženi  ob pogledu na srno, ki se je zaletavala v ograjo, z željo po požirku vode.

Veslanje smo prav tako zaključili v vasi Damelj. 


Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji