Bodi prijatelj okolja

Avtor prispevka : Lucija Truden ([email protected]), objavljeno 08.06.2021 22:28:32
KATEGORIJA:
Ohranjanje našega sveta
KLJUČNE BESEDE:
Ohranjanje našega sveta, Ozaveščanje, Recikliranje, Ustvarjalnost
POVZETEK:

Ljudje kljub ekološki ozaveščenosti še vedno proizvedemo in v naravno okolje odvržemo preveč plastike. Ta uspešno nadomešča ostale naravne materiale. Ker se zavedamo problema nalaganja plastike v našem okolju, si želimo, da bi v vsakdanjem življenju vedno manj uporabljali tudi plastične vrečke.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

V vrtcu se otroci ob raznolikih dejavnostih, v vseh vremenskih razmerah večkrat zmočijo, umažejo... Umazana oblačila odnašajo domov v plastičnih vrečkah. Poraba je velika. S tem namenom smo v začetku oktobra v vrtcu izvedli zbiralno akcijo rabljenih, odpadnih majic in ostalega blaga. Otroci in strokovne delavke iz vrtca smo se povezali z učenci in učiteljicami osnovne šole. Skupaj smo si zastavili cilj, osnovali načrt in si razdelili naloge.

Najmlajši otroci so pripravili škatlo, na katero so prilepili sličice oblačil, izrezanih iz reklam in revij. Ob lepljenju smo se pogovarjali o posameznih kosih oblačil, iskali dele telesa, ki jih le ta prekrivajo ter razmišljali, kaj naredimo s premajhnimi, strganimi oblačili. Prišli smo do pozitivnih ugotovitev, da odpadnih kosov ne zavržemo takoj, saj dobijo novo priložnost v omarah mlajših otrok, z zakrpano luknjo.

Škatlo smo postavili ob našo eko zbirno hišico, kjer že nekaj let uspešno zbiramo plastične pokrovčke, baterije in kartuše. Otroci so skupaj s starši aktivno prinašali odpadno blago ter rabljene majice in v nekaj dneh smo zbrali kar pet polnih škatel. Vsakodnevno smo spremljali zbrano količino, jo razvrščali in pospravljali.

Pri šivanju bombažnih vrečk so pomagali učenci osnovne šole pod mentorstvom učiteljice naravoslovja ter nekaj vzgojiteljic. Vsak si je izbral način, ki mu je najbolj ustrezal. Tako so nastale vrečke v obliki žaklja, vrečke z nosilnimi ročaji, izrezanimi iz rokavov majic ter vrečke s prepletenim dnom. Razdelili smo jih v oddelke vrtca ter strokovne delavke in starše obvestili z njihovim namenom in uporabo.

Ostalo blago so učenci uporabili še za šivanje okrasnih blazin v obliki sove, nekaj malega pa smo ustrezno ločili in odpeljali v bližnji zbirni center.

Veseli nas, da nam je s skupnimi močmi uspelo plastične vrečke v celoti zamenjati z vrečkami iz blaga. So veliko bolj prijetne in okolju prijazne, saj služijo večkratni uporabi. Uporabo le teh so pozitivno sprejeli tudi otroci in starši.

S svojo skrbnostjo, ustreznim ločevanjem odpadkov, recikliranjem in ponovno uporabo materialov se še naprej trudimo ostajati prijatelji našega okolja. 

Komentarji