Odgovorno ravnanje z odsluženimi oblačili

Avtor prispevka : Tina Cvrtila ([email protected]), objavljeno 01.06.2021 13:11:24
KATEGORIJA:
Ravnanje z odpadki
KLJUČNE BESEDE:
Ravnanje z odpadki, Ohranjanje našega sveta, Vrtec, Ozaveščanje, Dobra praksa, Recikliranje, Ustvarjalnost, Ustvarjanje, Varčevanje, Vzgoja
POVZETEK:

Otroci so spoznali glavne korake odgovornega ravnanja z rabljenimi in odsluženimi oblačili po načelih: zmanjšaj-ponovno uporabi-recikliraj.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Naša najmlajše je pomembno že v predšolskem obdobju ekološko ozavestiti, da odpadki predstavljajo vedno večji problem.  V vrtcu učimo otroke in jih vzgajamo ekološko, pri vsem tem pa tudi sami aktivno sodelujejo ter ločujejo odpadke. Na takšen način pripomorejo in prispevajo k varovanju okolja.

Projekt »Ne zavrzi oblek, ohrani planet« se me je dotaknil zato, ker sem velikokrat na ekološkem otoku videla veliko količino pripeljanih starih oblačil in pri tem so se mi porajala vprašanja. Kaj se bo zgodilo s temi oblačili? Ali gredo vsa oblačila v predelavo? Na kakšen način lahko posameznik poskrbi, da oblačila ne končajo na smetišču? Res je, da se skoraj v vsakem gospodinjstvu vedno več nakopiči oblačil, katerih ne potrebujemo, bodisi ker so nam premajhne, prevelike, imajo madeže, ali pa nam preprosto niso več všeč.

Z otroki smo se najprej pogovarjali o oblačilih, kaj imamo oblečeno, kje jih kupimo, zakaj potrebujemo oblačila. Preko pravljic so otroci spoznali poklic šivilje, krojača in kateri so osnovni pripomočki, ki jih potrebujejo, da lahko neko oblačilo nastane. Deček iz skupine nam je povedal, da je njegova mami šivilja, ker naredi razna oblačila, nahrbtnike, denarnice in torbe.

V vrtec so prinesli oblačila, ki jih ne potrebujejo več. Najprej smo iz kartonastih škatel ustvarili maskoto oz. zabojnik in vanj razvrščali oblačila. Nekatera smo ponovno uporabili, druga pa podarili. Iz nogavic smo naredili mehko ljubkovalno igračo. Reciklirali smo kavbojke in iz njih so nastali praktični izdelki-predpasniki.

Povezali smo se z dobrodelno organizacijo oz. z zavodom, ki je v neposredni bližini našega vrtca in jim prinesli rabljena, a uporabna oblačila. Prispevali smo k temu, da odslužena oblačila niso končala na odlagališču odpadkov in otroci so poleg tega usvojili pomen dobrodelnega vedenja, kar pa je naložba za v prihodnost.


Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji