MLEKASTIČNO in obisk kmetije

Avtor prispevka : Daša Sojer ([email protected]), objavljeno 28.12.2021 21:54:15
KATEGORIJA:
Hrana
KLJUČNE BESEDE:
Hrana, Ogled, Živali
POVZETEK:

Pot od travnika do skodelice mleka je dolga. In z osmošolci smo jo raziskali.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Z zainteresiranimi osmošolci smo v raziskovali kako pridobimo mleko in tako spoznavali dolgo pot od travnika do skodelice.

Učili smo se o živalih, ki nam nudijo mleko. Tekom leta smo spoznavali, kako je potrebno skrbeti za rejne živali, o njihovih značilnostih, kakšna je njihova prehrana, govorili smo tudi o zdravstvenem varstvu domačih živali. 

Mleko smo uporabljali tudi za pripravo različnih jedi. Tako so učenci med delom na daljavo pripravljali različne mlečne jedi ali izdelke, v šoli pa smo skuhali tudi našo tradicionalno jed mlečni močnik, ki ga v naših krajih imenujemo kar 'mlečni sok'. Recept je preprost: v razžvrkljano jajce vsujemo 5 žlic moke, zmešamo in oblikujejo se grudice, le to pa skuhamo v mleku. Nad jedjo so bili učenci navdušeni, še posebej če ji dodamo malo, sicer ne preveč zdravega, sladkorja.

Pika na i pa sta bila obiska kmetij v šolski okolici, kjer se ukvarjajo s pridelavo mleka. 

V jeseni smo obiskali kmetijo Hribar v Ihanu, kjer se ukvarjajo tudi s proizvodnjo mleka. Imajo prek 70 govedi, redijo pa tudi pujse, kokoši in druge domače živali.

Spomladi pa smo se s kolesom odpravili do nekaj kilometrov oddaljene kmetije Černivec v Jaršah pri Domžalah, ki je tudi največja kmetija v naši okolici in ene večjih v slovenskem prostoru, saj vzrejajo 270 govedi, od tega vsaj 140 molznic. Ogledali smo si molzišče, mlekarno, hleve in stroje. Zagotovo pa bo učencem v trajnem spominu ostala izkušnja prisostvovanja pri porodu telička.

Galerija

Priloge

# Ime datoteke
1 govedo.pdf

Komentarji