Kurent iz odpadnih materialov

Avtor prispevka : Sara Ivančič ([email protected]), objavljeno 31.03.2022 14:34:06
KATEGORIJA:
Ravnanje z odpadki
KLJUČNE BESEDE:
Ravnanje z odpadki, Osnovna šola, Ozaveščanje, Ustvarjalnost, Ustvarjanje
POVZETEK:

V sklopu likovnega natečaja za kreativne izdelke so učenci 2. razreda iz KEMS embalaže, rabljenih oblačil, plastike, volne in papirja izdelali KURENTA.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Pust, pust, širokih ust

OŠ Elvire Vatovec Prade je že vrsto let vključena v različne projekte EKOŠOLE. V letošnjem šolskem letu se v oddelku 2. č pogovarjamo o ekologiji, varovanju narave, poudarek dajemo na pravilno ločevanje odpadkov … Spoznali so, da lahko veliko odpadkov ponovno uporabimo in z njimi izdelamo zanimive izdelke. Eden izmed uspešnejših končnih izdelkov je zagotovo KURENT, izdelek iz KEMS embalaže in ostalih odpadnih materialov. Izdelali so ga na pustni torek. Učenci so za izdelek podali svoje zamisli in tudi način izvedbe. Ustvarili so čudovite kurente, katere so s ponosom odnesli domov.

V spodnjih vrsticah prilagam navodila za izdelavo kurenta iz odpadne embalaže.

 

Materiali in pripomočki:

- KEMS embalaža (litrski tetrapak soka, mleka …),

- rabljena oblačila ali ostanki blaga,

- odpadni papir in časopisni papir,

- volna,

- škarje,

- spenjač,  

- lepilo za lepljenje papirja, tekstila in drugih poroznih materialov,

- lepilna pištola za vroče lepljenje,

- lepilni vložki za lepilno pištolo.

 

Postopek izdelave

Učenci so najprej iz časopisnega papirja izrezali trakove, katere so zalepili na tetrapak. Z lepljenjem so pričeli na dnu in nadaljevali vse do vrha. Trakove so lepili v navpični liniji. Zgornjo polovico tetrapaka so oblepili tudi vodoravno. Sledila je izdelava kurentovega rogovja. Izdelali so ga iz treh plastičnih slamic. Skupaj so jih pritrdili s spenjačem v obliki črke U. Iz rabljenih oblačil ali ostankov blaga so izrezali pisane trakove in jih nalepili na rogove. Rogove sem jim na tetrapak pritrdila z lepilno pištolo za vroče lepljenje. Sledil je še zadnji korak. Iz odpadnega papirja, kolaža, koščkov oblačil … so poljubno oblikovali obraz – oči, nos, jezik, brke pa so izdelali iz volne. Po končanem ustvarjanju je vsak otrok predstavil svoj izdelek.     

Med samo izvedbo nismo naleteli na nobeno težavo. Ustvarjali so individualno, vanj so vložili veliko truda, natančnosti in svoje domišljije. V prihodnjem šolskem letu bomo motivirali še ostale razrede, da se nam na pustni torek pridružijo pri ustvarjanju iz odpadnih materialov. 

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji