Bananine palačinke

Avtor prispevka : Edita Vodan Šoštarič ([email protected]), objavljeno 09.05.2022 12:47:53
KATEGORIJA:
Hrana
KLJUČNE BESEDE:
Hrana
POVZETEK:

V torek, 26. 4. 2022 smo obeležili dan 24. 4. 2022 t.j. drugi Slovenski dan brez zavržene hrane. Z aktivnostjo v razredu smo učence učiteljice in vzgojiteljice opozorile, jih spodbudile, da se količina zavržene hrane zmanjša in se lahko ponovno reciklira v drugo hrano. Pripravi se lahko super jed.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Prebrali smo zgodbico o tem: „ Zakaj je pomembno, da ne zavržemo hrane. „ Janova mama pravi, da hrana ni za tjavendan in je ne bi smeli zavreči. Ampak kje se skriva problem zavržene hrane? Veliko novega/neznanega so učenci ozavestili ob zgodbici na povezavi:

( https://drive.google.com/file/d/1QIOuzVx9PZL1Q1H7R6CkDt3hFQgEUwPG/view) 

Pripravili smo zavrženo hrano in pripomočke za pripravo reciklirane hrane. V vsakem oddelku 1. razredov smo pripravili po našem receptu BANANINE PALAČINKE.

Najprej smo si umili temeljito roke, potem smo učencem predstavili potek dela. Olupili smo banane, ter spravili olupke v vrečko. Prav tako so učenci zlomili jajca in olupke pospravili nazaj v posodo. Vsi smo poskrbeli, da so ostanki bio hrane bili spravljeni v bio odpadke. Posebej smo pripravili obe masi za bananine palačinke. Nato smo umešana jajca in pretlačene banane z kuhinjsko metlico in premešali.

Nastala je prava bananina masa za peko palačink. Maso za bananine palačinke smo pripravili in pričeli s peko. Vmes  so učenci plesali in peli na pesem: Palačinke, glasba in aranžma: Jani Lipičnik, besedilo: Mojca Pavlič Zelo lepo so sodelovali in veliko jih je zanimalo.

https://www.youtube.com/watch?v=sLaIwKEkRTg

V sam proces peke bananinih palačink smo opozorile učence na posušeni kruh, ki ga velikokrat zavržemo. Pogovorili smo se kako lahko recikliramo zavrženi kruhUčenci so mleli posušen kruh in ugotovili, da lahko pridobijo iz njega reciklirane drobtine za dodatek k drugim jedem (ocvrto meso, omake,…). Učence smo vzpodbudili k razmišljanju kaj pripraviti iz zavrženih velikonočnih čokoladnih zajčkov, novoletnih čokoladni okraskov in božičkov. Tega smo se lotili tako, da smo zavržene/shranjene čokolade raztopili in si pripravili čokoladni napitek.  

Učence spodbujamo k razmišljanju o socialnih, okoljskih, ekonomskih problemih povezanih z zavrženo hrano. Zato smo iskali rešitve, da bo čim manj odpadkov in smo za to preizkusili recept "Palačinke iz banan". Povprečen Slovenec na leto zavrže ker tretjino hrane, ki jo kupi in za to moramo drug drugega ozaveščati zemlji prijazna dejanja.

Galerija

Priloge

# Ime datoteke
1 Hrana ni za tjavendan.pdf

Komentarji