NAŠ VRTIČEK-NAŠE ZDRAVJE

Avtor prispevka : Nadja Kanalec (nadja.kanalec@gmail.com), objavljeno 14.02.2023 15:46:50
KATEGORIJA:
Ekošole poročajo
KLJUČNE BESEDE:
Vrtec, Rastline, Učno okolje, Vrt, Zgodnje naravoslovje
POVZETEK:

Dejavnost je bila načrtovana z namenom ustvarjanja spodbudnega naravnega učnega okolja. Otrokom smo želeli približati način samooskrbe ter uporabe darov narave v prehrani.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Motivacija za izvedeno dejavnost je bila zgodba Buča debeluča, ki je pri otrocih zaradi svoje vsebine vzbudila veliko zanimanja. Spontano so v skupino začeli prinašati  različne buče. Spoznavali smo jih preko opazovanja, tipanja in tudi vonja. Primerjali smo njihovo raznolikost glede na barvo, obliko, težo,... Raziskovali smo njihove uporabne možnosti. Kuharice so nam iz naših buč pripravile juho.

Zanimanje pri otrocih so vzbudila semena, predvsem vprašanje iz zgodbe Kaj se bo zgodilo s semenom, ki je v jeseni ostalo na njivi?

Zgodbo smo nadaljevali preko slikovnega zapisa (ilustriranje nadaljevanja zgodbe) ter na praktičen način s sejanjem semen.

Otroci in vzgojiteljici iz skupine Ježek VVZ Ilke Devetak Bignami Tolmin smo tako ob začetku šolskega leta 2021/22 kot del učnega okolja za pridobivanje novih znanj in spoznanj ustvarili svoj vrtiček.

Gredo v katero smo nameravali posaditi semena smo najprej očistili. V gredi smo ohranili sadiko drobnjaka, za katerega so otroci poznali uporabne možnosti. Sajenje bučnih semen smo dopolnili še s sajenjem čebule in česna. Gredico smo na zimovanje pripravili s pokrivanjem z zastirko ter izdelanimi označbami.

V spomladanskem času smo začeli z opazovanjem dogajanja na gredi. Na osnovi označb smo opazovali rast posajenih rastlin.

Narava nam je v spomladanskem času sama ponudila rastlino, ki jo nismo posadili. Poleg posajenega je zrastel tudi regrat. Izkoristili smo naravne danosti in raziskovali uporabne možnosti regrata. Poleg regratove solate z našega vrta smo za sušenje pripravili regratove cvetove.

Naš vrtiček je naše učno okolje iz dneva v dan. Otroci so se naučili pozornega opazovanja, pridobili nova znanja in začutili kako dobra je lahko narava in kaj vse nam podari, če z njo ravnamo skrbno in odgovorno.

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji