Hrana ni tja zavendan

Avtor prispevka : Joži Veit ([email protected]), objavljeno 31.05.2022 12:30:23
KATEGORIJA:
Hrana
KLJUČNE BESEDE:
Hrana, Vrtec, Recikliranje
POVZETEK:

Ogovorno ravnanje s hrano, že pri najmanjših ozaveščati, da je potrebno poskrbeti, da čim manj hrane konča v odpadkih in spoznavati reciklirano kuhinjo s katero smo porabili neuporabljeno hrano oziroma živila.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Cilj, ki smo mu sledili je bil kako otroke motivirati za zdrav življenjski slog in jih naučiti odgovornega ravnanja s hrano, da bi jo čim manj končalo v smeteh. 

Temo smo začeli z ogledom albuma s fotografijami, mamice naše deklice, ki je šest mesecev pomagala v Afriki otrokom. 

Nato smo izdelali plakat, ki smo ga opremili s slikami hrane, ki je bila na našem jedilniku in na katerega smo označevali ostanke hrane naših obrok. Otroci so si glede na količino ostankov prislužili tri različne obraze, vesel, miren, jezen.

Ugotovili smo, da nam ostane hrana, ki je ne pojemo in lotili smo se reciklirane kuhinje. Tako smo spoznali, da ostanke hrane ni potrebno zavreči, ampak jo lahko ponovno uporabimo. To jim je bili zelo všeč, navdušeno so sodelovali pri pripravi obrokov. 

Spoznali smo kako se pravilno shranjuje živila, da ostanejo sveži. 

S pomočjo slik smo si ogledali komposte in spoznali čemu so namenjeni. Otroke smo spodbujale k okušanju različnih vrst jedi in kar nekaj otrok je poskusilo hrano, ki je do sedaj niso jedli. Ugotovili smo, da je lokalna hrana boljša in bolj zdrava, kot industrijska hrana in tista, ki potuje dolgo pot, da pride do naših krožnikov. 

Pri obrokih smo si vzeli čas in hrano spoznavali z vsemi čutili, jo vonjali, okušali, ugotavljali, kakšnega okusa je, barve itd. 

Obnovili smo pravila kulturnega prehranjevanja in uporabe vljudnostnih izrazov. 

Spoznali smo kuharske recepte, se jih učili uporabljati in z navdušenjem tehtali sestavine.

Cilji sklopa so doseženi, mislim, da smo uspele povečati zavedanje o odgovornem ravnanju s hrano tako pri naših otroci, kot tudi pri njihovih družinah. 


Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji