Od semen in sadik do samooskrbe dijakov

Avtor prispevka : Iztok Černe ([email protected]), objavljeno 31.05.2022 12:28:35
KATEGORIJA:
Ohranjanje našega sveta
KLJUČNE BESEDE:
Dobra praksa, Rastline, Raziskovanje, Vrt
POVZETEK:

Stik z naravo je primarna človeška vrednota, na katero smo v sodobnem svetu pozabili. Narava je navsezadnje edino resnično bogastvo sveta.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

S sejanjem ter vzgojo zelišč in paradižnika smo na Gimnaziji Litija pričeli že leta 2019 v okviru projektnega dne Zdrav življenjski slog. Takrat smo prvič sejali domače seme paradižnika sorte volovsko srce.

Po dveh letih uspešnega vzgajanja sadik paradižnika na okenskih policah matematične učilnice smo se v prejšnjem šolskem letu odločili za izvedbo projekta »Od semen in sadik do samooskrbe dijakov«. V okviru projekta smo poskušali dijake seznaniti s pomenom samooskrbe ter pozitivnim vplivom vzgoje lastne zelenjave na fizično in psihično zdravje ljudi. Pokazati smo jim želeli, da pri tem krepijo tudi socialne stike, saj pri tem sodelujejo tudi s svojimi starši, babicami in dedki ter njihovo znanje prenašajo in ohranjajo za prihodnje rodove. Na ta način pomagajo, da različne sorte in vrste rastlin ne bi izginile.

 

Ker nam je projekt lansko leto zelo uspešno uspel smo se odločili, da ga letos ponovimo in ga nadgradimo z znanjem, ki smo ga pridobili minulo leto. Nekaj dijakov je lani že pobralo semena, zato smo letos v večini sejali domača semena.

Pobudnica projekta je bila profesorica Natalija Zver, v veliko pomoč nam je bila tudi Jasmina Domadenik (poslovna sekretarka na šoli). Priskrbeli sta semena, zemljo, korita in na nas-tretje letnike, prenašali svoje znanje.

 

Projekt smo pričeli konec februarja, ko smo posejali paradižnik, papriko, zelje, solato in feferone. V marcu smo posejali še baziliko, čili in brokoli. Letos nismo sejali samo zelenjave, ampak tudi sončnice, nageljne, ameriški slamnik, zajčke. Ko bo topleje pa pridejo na vrsto tudi melone in lubenice. Zaradi odličnih pogojev v šolskem zimskem vrtu, rastline zelo dobro rastejo. Pomembno je tudi redno zalivanje, ki ga med odmori dijaki z veseljem opravljamo.

Veliko sadik zelenjave smo dijaki, profesorji in profesorice ter ostali delavci šole že odnesli domov. Kljub temu je sadik še več kot dovolj, zato jih bomo podarili bližnji osnovni šoli, vrtcu, domu starejših občanov in društvu VDC.

 

Med celotnim projektom smo starše in druge ljubitelje vrtnarjenja s fotografijami obveščali o napredku pri vzgoji zelenjave preko šolskega FB.

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji