TEDEN KULTURNE DEDIŠČINE

Avtor prispevka : Laura Krajner Ploj (laura.krajner@os-sladki-vrh.si), objavljeno 14.02.2023 15:25:58
KATEGORIJA:
Ekošole poročajo
KLJUČNE BESEDE:
Hrana, Zdravje in dobro počutje, Lokalna pridelava, Zgodnje naravoslovje
POVZETEK:

V okviru teme Dober tek! ob lanskem tednu kulturne dediščine smo v vrtcu Sladki Vrh v duhu samooskrbe po trgatvi lastnega grozdja skuhali marmelado in grozdni sok.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

TEDEN KULTURNE DEDIŠČINE V VRTCU

 

V okviru teme Dober tek! je bil letošnji teden kulturne dediščine (25. 9.–9. 10. 2021) namenjen odkrivanju receptov za okušanje dediščine, povezane s kmetijstvom, pridelavo, nakupom, prodajo, pripravo ter uživanjem vsakodnevnih in prazničnih jedi, pa naj gre za nepremično, premično ali nesnovno dediščino; od znanj in spretnosti do šeg in navad; od kulturne krajine do tržnic, kašč, črnih kuhinj in gostiln; od prvih kmetijskih orodij in priprav do kuharskih knjig in pogrinjkov.

S temo Dober tek! smo se  pridružili aktivnostim ob imenovanju Slovenije za nosilko naziva Evropska gastronomska regija 2021. Slovenija si bo z nazivom prizadevala doseči boljšo kakovost življenja v naši regiji, in sicer s poudarjanjem edinstvene kulinarične kulture, izobraževanji za bolj zdravo in sonaravno življenje ter spodbujanjem inovativnosti v gastronomiji.

V vrtcu Sladki Vrh in Zgornja Velka smo nekaj časa posvetili tudi dejavnostim, s katerimi smo obeležili dneve kulturne dediščine. Letošnja tema je bila gastronomske narave in če izhajamo iz načela od bližnjega k daljnemu, smo stopili samo korak iz naših igralnic in že smo imeli na dosegu roke sladke sadeže jeseni … dišeče grozdje, ki je  bilo zrelo za trgatev. V duhu samooskrbe smo nekaj plodov zaužili sveže s trte, preostalo pa smo shranili za zimo v obliki marmelade in soka. In komu vse se nariše nasmeh na obrazu, ko zagleda kozarec sočne domače marmelade? Ta sadna poslastica je nepogrešljiva pri sladkem zajtrku, obogati pa tudi marsikatero jed ali sladico. Prava poslastica v vsakdanji hiši so marmelade in džemi postali šele v 19. stoletju, ko je sladkor postal cenejši in s tem bolj dostopna dobrina. Prej so bile redkost in so jih poznali le premožni, sicer pa so marmelado uživali že stari Rimljani. S trganjem grozdja smo pričeli v ponedeljek, ločeno po skupinah. Otroci so lahko nato tudi pomagali pri ločevanju grozdnih jagod od peclja in tako pripravili sadje za nadaljnjo obdelavo. Kuhanje marmelade in sadnega soka smo prevzele strokovne delavke 1. starostnega obdobja, produkte pa razdelile med vse oddelke našega vrtca in so namenjeni popestritvi zajtrkov.

Otroci in sodelavke vrtca Zgornja Velka možnosti trgatve in kuhanja marmelade ter soka v vrtcu nimajo, zato seveda nismo pozabili na njih in jih pogostili mi iz vrtca Sladki Vrh. So pa pridno likovno ustvarjali na temo jesen, marmelada in grozdje ter se naučili  nove deklamacije o klopotcu, jeseni in marmeladi. Hkrati so se dejavnosti tudi prepletale z aktivnostmi v tednu otroka in tako smo mesec oktober pričeli razigrano in sladko.

                                                                                                       

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji