Mlekastično na zaključni ekskurziji

Avtor prispevka : Edita Vodan Šoštarič ([email protected]), objavljeno 12.06.2022 23:05:50
KATEGORIJA:
Ekošole poročajo
KLJUČNE BESEDE:
Hrana, Zdravje in dobro počutje, Okolica šole, Lokalna pridelava, Učno okolje, Živali
POVZETEK:

Z učenci smo na svetovni dan mleka 1. junija obiskali bližnjo kmetijo Dirnbek - Krajnc iz Zagajskega vrha, G. Radgone. Spoznali smo kmetijo, usmerjeno v proizvodnjo mleka in mlečnih izdelkov in tako razvijali odgovoren odnos do narave in okolja. Imeli smo vodeni ogled s pogostitvijo.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

MLEKASTIČNO, 1. junij 2022

3. naravoslovni dan, zaključna ekskurzija, 1. razredi

V sredo, 1. 6. 2022, smo učenci 1. razredov imeli zaključno ekskurzijo in tako vsebini namenili naravoslovno tematiko – ozaveščanje o pomenu uživanja mleka kot viru beljakovin in energije ter njegovem vplivu na rast in razvoj otrok.

Živimo v okolju, kjer je razširjena dejavnost kmetijstvo. Otrokom je to domače ampak ne vsakdanje, poznajo pa kar nekaj živali na kmetiji. V projektu mlekastično smo to znanje še poglobili in nadgradili v času pouka in podaljšanega bivanja. Obiskali smo bližnjo kmetijo Dirnbek – Krajnc iz Zagajskega vrha. Bili smo navdušeni saj nam je uspelo izvest zaključno ekskurzijo 1. junija, ki je označen kot »Svetovni dan mleka«.

Učenci so spoznali pot mleka od krave do trgovine. Kaj vse na tej poti mora kmet postoriti, da lahko v trgovini kupimo končni izdelek -  skuto, jogurt, sir, maslo,… Na kmetiji so učenci pomagali hraniti živali, božali so krave in teličke. Spoznali so sodoben postopek molže mleka in sledil je pogovor: »Kakšna je bila molža nekoč.« Prav tako so imeli priložnost spoznati celotno kravjo družino in opisati razlike med njihovimi člani. Pri spoznavanju okolja smo se o življenju na kmetiji veliko pogovarjali in preko aplikacij ponavljali to vrstne vsebine. V podaljšanem bivanju smo ta dan pri popoldanski malici zbrali etikete eko - ego jogurtov Ljubljanskih mlekarn, ter izdelovali hišice za žuželke.

Tema domače, naravno in zdravo je vedno in povsod dobrodošla. Če pa je povezana še z zanimivim, pritegne marsikoga. Tako je ta projekt, vezan na živali in na nek način na dom, pritegnil tudi nas in naše otroke. Spoznali smo kmetijo, usmerjeno v proizvodnjo mleka in mlečnih izdelkov in tako lahko učenci razvijajo odgovoren odnos do narave in okolja. Vsi smo poskusili njihove izdelke in se pri tem zabavali, spoznavali nove stvari, se združevali, sodelovali in preizkušali v raznih izzivih. 

Hvala vsem strokovnim delavkam za dobro voljo, za sodelovanje, za podajanje koristnih, zanimivih in uporabnih informacij, lastnikom kmetij za dobrodošlico, pogostitev in znanje, ki so nam ga dali.

Vodja eko projekta Mlekastično: vzgojiteljica Edita Vodan Šoštarič

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji