SKUPAJ SE MAMO DOBRO

Avtor prispevka : Renata Slavinec Berden (renataslavinecberden@gmail.com), objavljeno 01.12.2022 15:04:42
KATEGORIJA:
Ekošole poročajo
KLJUČNE BESEDE:
Vrtec, Učno okolje
POVZETEK:

Ob tednu otroka, smo v vrtcu Križevci pri Ljutomeru, izhajali iz osrednje teme »Skupaj se imamo dobro«. Dejavnosti smo povezavi z dejavnostmi na temo: gozd. Obeležili smo svetovni dan hoje in spoznali uporabnost lesa.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

15. oktobra vse od leta 1992, obeležujemo SVETOVNI DAN HOJE. Hoja je osnovna oblika gibanja, najbolj naravna in prav zaradi tega tudi najbolj zdrava oblika gibanja, zato smo se odločili, da smo se odpravili na daljši pohod. Ustrezna hoja je sproščena, naravna in lahkotna, zato smo se napotili v okolico našega vrtca, po večinoma neprometnih poteh, kjer smo lahko tudi telovadili in tekli. V predšolskem obdobju gibanje predstavlja pomemben del otrokovega celostnega razvoja in ta dopoldan smo preživeli v naravnem okolju, kjer smo opazovali čudovito jesensko idilo med njivami in raziskovali gozd ter na gozdni jasi  prisluhnili zgodbici Mali medo. Zapeli smo pesmico Ježku, saj smo v gozdu našli njegovo skrivališče. Seveda smo opazili tudi najrazličnejše gobe in v vrtcu smo raziskali zakaj lahko nekatere gobe zaužijemo druge pa ne. V vrtec smo prenesli naša opazovanja v gozdu in jih likovno izrazili z ustvarjanjem iz odpadnega materiala. Posebno pozornost smo namenili drevesu-smreki, dodobra spoznali storže in osvojili deklamacijo STORŽI, ki smo jo utrjevali v gozdu ob kotaljenju in zlaganju storžev. Čute smo razvijali na čutni poti pred vrtcem, ki smo jo letos obnovili in tudi v igralnici.

Ker je v našem vrtcu gozd eden izmed učnih okolij smo v tednu otroka v vrtec  povabili gospoda Uroša Viraga (ljubitelja lesa), ki nas je seznanil o tem, zakaj so pomembna drevesa, les in zakaj ga uporabljamo. Prikazal nam je orodje za oblikovanje lesa in lesene igrače, ki jih je izdelal za otroke. Otroci so se z njim preizkusili v ročnih spretnostih ob mizarskih delavnicah. Skupaj so narisali načrt za ptičjo hišico ter jo izdelali. Risali so na lesene hlode, zabijali žeblje v lesene podlage, brusili lesene kose…se igrali z lesenimi avti, kockami, nogometom…, ogledali smo si tudi mizarsko delavnico, kjer nam je gospod Rok Pregrad pokazal stroje za izdelovanje pohištva, oken...

Strokovne delavke smo otroke skozi cel teden seznanjale s pomenom ponovne predelave lesa, da tako ohranjamo naša drevesa v gozdu in tako skupaj prispevamo k ohranjanju in varovanju našega naravnega okolja.

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji