EKO ZAJČKI V VRTCU MOST NA SOČI

Avtor prispevka : Irena Kovačič ([email protected]), objavljeno 14.02.2023 15:37:23
KATEGORIJA:
Ohranjanje našega sveta
KLJUČNE BESEDE:
Ohranjanje našega sveta
POVZETEK:

Mesec januar smo v vrtcu Most na Soči, natančneje v skupini Zajček (4-5 let), namenili ekološkim vsebinam. Spoznavali smo pomen čistega zraka, čiste vode in prsti, dotaknili smo se problematike z odpadki, energije in podnebnih sprememb.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Otroke je obiskala lutka Zemeljko, ki je vsebine med seboj povezovala. Dve izmed aktivnosti sta bili izdelava papirja in poskus podtalnice. 

IZDELAVA PAPIRJA


 

PRIPOMOČKI:

 

-           star časopisni papir

-          posoda

-          zajemalka

-          cedilo

-          valjar

-          krpa

-          voda

-          lepilo Mekol

-          palični mešalnik

-          bleščice

-          peki papir ali alu folija

 

POSTOPEK:

 

Papir natrgamo na čim manjše koščke in te stresemo v posodo z vodo. Pripravimo gosto maso. Nekajkrat pomešamo. Tako pripravljeno papirjevino pustimo vsaj 1 dan, da se razpusti. Paziti moramo, da ne čakamo predolgo, saj lahko začne zaudarjati. S cedilom odcedimo odvečno vodo. Nato s paličnim mešalnikom miksamo do te mere, da nastane papirnata kaša. Ko je kaša narejena dodamo nekaj lepila. Po želji v zmes dodamo bleščice. Papirnato kašo z zajemalko nalagamo na peki papir, jo s prsti razporedimo po površini, nanjo položimo suho krpo, nato pa z valjarjem poravnamo, da odvečna voda odteče in se papir poravna. Papir pustimo 1 dan, da se posuši. Ko je papir suh, ga za nekaj ur obtežimo, da se poravna.

 

Izdelava papirja v naši skupini: Vzgojiteljici sta otrokom razdelili star časopisni papir, katerega so otroci najprej natrgali na majhne koščke. Posodo s papirjem smo kasneje zalili z vodo, ter pustili 1 dan, da se zmehča. Naslednji dan so otroci s pomočjo cedila oželi papir, ter ga dali nazaj v posodo. S pomočjo paličnega mešalnika so naredili papirnato kašo.  

V tem so zelo uživali. V dobljeno kašo smo dodali še nekaj lepila. Kasneje je vsak otrok dobil nekaj papirnate kaše, jo položil na peki papir, nato pa poravnal s prsti. Na papirnato mešanico je položil krpo, nato pa z valjarjem pogladil papir. Čez 1 dan smo dobljeni papir še obtežili za nekaj ur, saj se je le ta med sušenjem nekoliko zvil. Naš papir je bil končan.

 

Papir smo uporabili za risanje aktualne tematike. Otroci so z črnim flomastrom na svoj papir narisali sebe, nato pa iz odpadnih koščkov modrega in zelenega papirja izdelali Zemljo. Nastale so risbe z naslovom »Rad imam svoj planet«. Končni izdelki so vidni na priloženi fotografiji. Ali ste vedeli, da je za tono papirja potrebno posekati 17 majhnih in 2 veliki drevesi?

Ker smo risali na svoj odpadni papir smo Zajčki tako pri življenju ohranili vsaj kakšno drevo. 


 POSKUS »PODTALNICA«

 

S pomočjo poskusa smo želeli otrokom približati, kako se voda pretaka skozi plasti v zemlji. Otroci so lahko opazili, kako je voda ‘shranjena’ v podtalju in kako to, kar mi počnemo na površju, vpliva na podtalnico (na njeno kakovost in varnost).

 

 

PRIPOMOČKI:

 

-          prozorni kozarci

-          žlice

-          slamice

-          kosmiči

-          mleko

-          sladka smetana (v dozi)

-          skodelica s tekočo čokolado ali mleko s kakavom

-          čokoladne mrvice

 

 

POSTOPEK:

 

Kozarec napolnimo do ene tretjine s koščki kosmičev. Ti predstavljajo pesek, prod in skale globoko v zemlji.

 Prekrijmo ‘pesek, prod in skale’ z mlekom. To je ‘podtalnica’.  Opazujmo, kako tekočina napolni vse prazne prostore med ‘peskom, prodom in skalami’, deloma se tudi ‘vpije’. S tem smo pokazali, kako je podtalnica ‘shranjena’ v plasteh trdne snovi pod zemeljskim površjem. Nato v kozarec damo plast smetane. Ta predstavlja nepropustno plast. Nato dodamo novo plast ‘peska in proda’ (kosmičev).  

Naslednja plast, ki sledi proti površju zemlje, je vrhnja plast zemlje oziroma tla. Za ponazoritev tega uporabimo okrasne mrvice.  

 Nato v drugem lončku raztopimo kakav z mlekom, da nastane tekoča čokolada. Slednje počasi prelijmo v kozarec z našo »zemljo«. Obarvana tekočina prikazuje onesnaženje. Opazujemo kako onesnaženje pronica v podtalnico.

 Kasneje s slamico naredimo ‘vrtino’ (potisnemo slamico navzdol proti dnu kozarca). Podtalnica pride na površje s črpanjem skozi vrtino. V našem primeru poskusimo s pomočjo slamice ‘črpati’ podtalnico (tekočino lahko pijemo, ker smo uporabili užitne sestavine). S črpanjem se nivo podtalnice niža. Opazujemo, kako ‘počrpamo’ tudi onesnaženje, ki je prikazano kot obarvana tekočina.

Ugotovili smo, da je čista voda pravi zaklad, ter kako hitro jo z neprevidnim ravnanjem lahko onesnažimo. Prav zato smo sklenili, da bomo z vodo v bodoče ravnali varčnejše in previdneje.

 

 Pripravili, Brigita Ostrožnik in Nina Fon (vrtec Most na Soči)

 

 Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji