EKOPREDPASNIK

Avtor prispevka : Neva Vrčko Novak (neva.vrcko@gmail.com), objavljeno 24.05.2023 09:03:21
KATEGORIJA:
Ravnanje z odpadki
KLJUČNE BESEDE:
Ravnanje z odpadki, Srednja šola, Ozaveščanje, Dobra praksa, Recikliranje, Ustvarjalnost
POVZETEK:

Dijaki 4. letnika srednje strokovnega izobraževanja so pri predmetu sociologija iz odsluženega tekstila izdelovali predpasnik (proces Upcycling), v katerem bi skuhali jed v okviru natečaja Reciklirana kuharija.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Dijakom 4. letnika srednje strokovnega izobraževanja je bilo predlagano, da iz odsluženega tekstila izdelajo predpasnik (proces Upcycling), v katerem bi skuhali jed v okviru natečaja Reciklirana kuharija.

Po načelu učenja z izkušnjami so iz rabljenih oblačil ustvarjali nov izdelek.

 

Postopek za izdelavo EKOPREDPASNIKA

Material za izdelavo:

-          odsluženi kosi tekstila - npr. stara srajca, mehkejše hlače, prevelika stara majica ... (kavbojke so pretrde, če jih želite v razredu ročno šivati),

-          kreda ali sponke,

-          merilni trak,

-          škarje,

-          sukanec in šivanka (ali šivalni stroj),

-          okraski po želji (npr. rožice iz blaga).

 

Postopek izdelave:

Dijakom je bilo naročeno, da se že doma po danih navodilih premerijo in izrežejo zahtevane kose predpasnika:

a) osrednji kos

  • Dolžina od ovratnika do kolen osebe je dolžina predpasnika (slika 1 - mera A).
  • Mera od strani do strani bokov je širina predpasnika (slika 1 – mera B).

b) trakovi

  • Poiščete udobno dolžino okoli vratu, tako da trak dvignete čez glavo in pomerite.
  • Trakova za okoli pasu morata biti približno 4 cm daljša od širine predpasnika.

Širina vseh trakov naj bo 5-10 cm.


V šoli smo nadaljevali delo z doma pripravljenimi kosi blaga.

Prepognili smo osrednji kos na polovico in nato ponovno izmerili polovico od pregiba na vrhu (slika 1 - mera C) ter mesto označili s sponko/kredo.

Nato smo izmerili navzdol od zgornjega roba daljše stranice blaga do polovice oz. do bokov (slika 1 - mera D). Ponovno smo mesto označili s sponko/kredo.

Nato smo prerezali obe plasti blaga v ukrivljeni obliki od oznake do oznake.


Zaključili smo robove glavnega dela predpasnika in trakove (“zarobimo”).

 

Predpasnik smo položili na ravno podlago in oba stranska trakova ter daljši ovratni trak pripeli na zadnje vogale predpasnika. Vsak trak smo zašili na svoje mesto.


Poljubno okrasimo.


Z novim predpasnikom so se dijaki lahko lotili dela v kuhinji.

 

Vir: http://jembellish.blogspot.com/2013/07/make-your-own-apron-in-5-steps-and-15.html

 

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji