Naravoslovni eko dan Podnebne spremembe

Avtor prispevka : Nataša Pečovnik (pnatasa2@gmail.com), objavljeno 30.06.2021 10:35:40
KATEGORIJA:
Podnebne spremembe
KLJUČNE BESEDE:
Podnebne spremembe, Ravnanje z odpadki, Trajnostna mobilnost, Okolica šole, Ohranjanje našega sveta, Osnovna šola, Literatura, Ozaveščanje, Recikliranje, Trajnostni razvoj
POVZETEK:

EKO DAN NA OSNOVNI ŠOLI VRANSKO-TABOR V četrtek, 25. aprila 2019, smo na osnovni šoli Vransko-Tabor imeli tradicionalni EKO dan. Organizatorki sta bili gospa Nataša Pečovnik in gospa Zlatka Avžner. Učenci so se razdelili v več skupin, razredna stopnja pa je imela delavnice kar v matičnih učilnicah.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Učenci od 1. do 9. razreda so na začetku prve ure prebrali EKO listino, jo namestili v učilnico,  nadaljevanju pa so se intenzivno lotili letošnje osrednje teme: podnebne spremembe. Štiri šolske ure so ustvarjali v delavnicah, povezanih s to aktualno temo.     

Učenci 1. a so z gospo Klavdijo Kropec s pomočjo toasta in pečice prikazali globalno segrevanje, na koncu pa so posadili še jablano.

Učenci 1. b so ustvarjali sliko iz odpadne embalaže, njihova mentorica je bila gospa Lejla Jahjefendić.

Učenci 2. a so se z gospo Natašo Pečovnik pogovarjali o vplivu prometa na podnebne spremembe, izdelali pa so table za spodbujanje k uporabi prevoznih sredstev, ki ne onesnažujejo okolja, vozili so se z "zelenimi vozili".

Učenci 2. b z gospo Marjeto Terbovšek izdelovali nakupovalne vreče, in sicer iz rabljenih majic. Na zaključni prireditvi so priredili pravo modno revijo!

Gospa Polonca Vodičar je tretješolce vodila skozi podnebne spremembe preko Lego kock. V programu Lego story so namreč ustvarili zanimive zgodbe o podnebnih spremembah.

Četrtošolci pa so s pomočjo gospe Danijele Jeršič preučevali krčenje triglavskega ledenika in nam to tudi zelo nazorno in ustvarjalno prikazali.

Učenci so pod mentorstvom gospoda Jožeta Toplaka in gospoda Uroša Godlerja izdelali zeleno vozilo iz odpadnih materialov.                                                                                                                    

Gospa Polona Učakar je z učenci pisala EKO poezijo, nastale so prelepe pesmi o odpadkih, ločevanju, naši prihodnosti na planetu Zemlja in podobne.

Učenke, ki so navdušene nad plesom, so pod mentorstvom gospe Mateje Jeler sestavile koreografijo za ples o podnebnih spremembah. 

Gospa Darja Korpnik in gospa Sanja Draksler sta z učenci ustanovili parlament, kjer so razpravljali o podnebju, vzrokih in posledicah onesnaževanja ter podobno.    

Skupina gospe Mojce Zavasnik in gospe Vanje Govek je iz odpadnih materialov ter pokrovčkov izdelovala družabne igre.

Velik onesnaževalec so tudi plastične vrečke, zato se je skupina gospe Marjete Kapus in gospe Jožice Pečovnik pogovarjala o poti plastične vrečke.                                                                                                  

S kamenčki in zemljo ter vodo sta se z učenci poigravali gospa Neva Jelenko in Nina Dolar. Naredili so poskus in dokazali, v katerem primeru je voda na koncu kristalno čista.

O načinih ogrevanja hiš in izračunih položnic so se pogovarjali v skupini gospe Magde Oblak in gospe Milene Piskar. Naredili so tudi natančno analizo in predstavili rezultate ankete o ogrevanju hiš na Vranskem in v okolici.                                                                                                                                  

Cvetje iz odpadne embalaže so izdelovali šolski umetniki, na čelu pa je bila gospa Tina Žličar. Pred šolo bomo tako vsak dan občudovali novo umetniško inštalacijo.                                   

Kaj so reklamni transparenti? O tem je govorila in le-te ustvarjala skupina z gospo Zlatko Avžner in gospo Katjo Brezovnik.                                                                                                                                            

Mladi novinarji pa smo snemali, spraševali, pisali in poročali o vsem, kar se je dogajalo ta dan. Naša mentorica je bila gospa Maja Laznik. Prispevek najdete na spletnem naslovu https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=wSyhi6mmqsQ .   

Zadnjo uro smo prav vsi zasedli športno dvorano, kjer se je na zaključku predstavila vsaka skupina, tako da smo lahko slišali, kaj so počeli naši sošolci in prijatelji. Dva predstavnika vsake skupine sta povzela dogajanje v njihovi delavnici ali pa pokazali rezultate, izdelke, imeli modno revijo, plesali ipd. Na odru je bilo postavljeno drevo, na katerega je vsaka skupina prilepila drevesni list (ukrepi za zmanjšanje posledic podnebnih sprememb) in jabolko (ukrepi, ki jih že izvajamo). Tako smo ustvarili  drevo vzrokov, posledic in ukrepov podnebnih sprememb.                                                                                        

Vsi učenci smo se na EKO dnevu naučili nekaj novega in skupaj preživeli še en zanimiv dan z drugačnim poukom.

 

EKO POROČEVALKE: Nika Homšak Godler, Valentina Štefančič in Nadja Žuna

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji