Recikliranje sveč

Avtor prispevka : Petra Fabjan, objavljeno 18.02.2020 15:19:03
KATEGORIJA:
Ohranjanje našega sveta
KLJUČNE BESEDE:
Ravnanje z odpadki, Ohranjanje našega sveta, Osnovna šola, Ozaveščanje, Recikliranje, Ustvarjanje
POVZETEK:

Učenci so raziskovali problematiko onesnaževanja okolja, ki ga povzročajo nagrobne sveče. Zaradi zaskrbljujočih ugotovitev, so učenci izdelali svoje nagrobne sveče iz steklene embalaže in odpadnega voska.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Ustanova: Podružnična šola Senožeče


Približuje se prvi november, dan mrtvih, zato smo raziskovali, kakšen onesnaževalec okolja so nagrobne sveče. Ugotovili smo,  da so sveče velik onesnaževalec okolja. Pokopališča so sploh med tem praznikom preobremenjena z odpadnimi svečami. Ena tona sveč obremeni okolje s 330 kilogrami plastike, 10 kilogrami kovin, 10 kilogrami baterij in 160 kilogrami nečistoč ter ostalih materialov. Prav zaradi te problematike, smo na podružnični šoli Senožeče sklenili, da si bomo svečo za prihajajoč praznik izdelali kar sami.

 Zbrali smo odpadno stekleno odpadno embalažo in jo jesensko okrasili. Ves mesec smo zbirali tudi star, odpadni vosek, ki ostaja v vsakem gospodinjstvu. Namesto, da je romal v koš, je romal v naš lonec. Učenci so se urili v skupinskem delu. Prva skupina je krasila stekleno embalažo, druga skupina je poskrbela, da se je odpadni vosek očistil in razrezal, tretja skupina pa je vezala in pritrjevala sten. Vosek se nam je na visoki temperaturi stopil in previdno smo ga vlili v kozarce. Zatem se je posušil in vsak učenec je dobil svojo reciklirano svečo.

Učenci so ugotovili, da je na pokopališčih najbolje uporabljati čim manj sveč. Najbolje je posegati po drugih alternativah. Če pa se izbira navadne sveče, je potrebno poskrbeti, da jih je čim manj in da po uporabi romajo v pravi zabojnik, ločeno od drugih odpadkov in nečistoč. 

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji