Njami, kako slastna umetnina!

Avtor prispevka : Andreja Senčar (andreja.sencar@tretja.si), objavljeno 18.02.2020 15:17:55
KATEGORIJA:
Hrana
KLJUČNE BESEDE:
Hrana, Zdravje in dobro počutje, Vrtec, Srednja šola, Kompetence, Lokalna pridelava, Načrtovanje, Dobra praksa, Ustvarjalnost
POVZETEK:

V okviru predmeta naravoslovje za otroke smo želeli predstaviti svetovni dan hrane, 16. oktober, nekoliko drugače. Iskali smo ideje, kako otrokom priljubiti različno sadje in jih aktivno vključiti v pripravo zdravega obroka. Odločili smo se za izdelavo sadnih umetnin, ki smo jih nato pojedli.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(5)

Svetovni dan hrane, ki ga obeležujemo 16. oktobra, je v okviru OZN za hrano in kmetijstvo (FAO) letos potekal pod sloganom »Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote«.

Na III. gimnaziji Maribor, kjer izvajamo program predšolske vzgoje, se še posebej zavedamo vloge, ki jo bodo imeli bodoči vzgojitelji in vzgojiteljice pri razvoju zdravih, predvsem pa okolju odgovornih in opolnomočenih judi, zato pedagoške, metodične in didaktične vsebine prilagajamo za vzgojo bodočih generacij.

Pri predmetu naravoslovje za otroke iščemo različne pristope, s katerimi bi predšolskemu otroku približali in priljubili svet narave.

Odločili smo se, da bomo 16. oktober, svetovni dan hrane, obeležili nekoliko drugače. Ker je umetniško izražanje pri otrocih zelo priljubljeno, smo njihovo željo po kreativnem izražanju združili z zdravo prehrano.

Kot bodoče vzgojiteljice in vzgojitelji smo se sami preizkusili v izdelavi umetnin iz sadja in pri tem zelo uživali

 K temu nas je napeljalo nekaj dejstev:

-              - veliko otrok sadja ne mara preveč

-              - sadje je zelo zdravo

-              - otroci zelo radi likovno ustvarjajo

-              - otroci imajo radi drugačne pristope.

K pouku smo prinesli sadje- s poudarkom na lokalno pridelanem sadju (jabolka, grozdje, borovnice) in iz njega izdelovali različne živalske like. Pri tem smo upoštevali dogovor, da sadje čim manj režemo, da ustvarimo čim manj bioloških odpadkov. Ustvarjanje je potekalo v različnih oblikah ( individualno, pari, skupine).

Izdelke smo na koncu z veliko slastjo pojedli.

Ob analizi ure smo ugotovili, da je ideja ( z nekaj prilagoditvami) primerna za obe starostni skupini. Ker so otroci  zelo kreativni, jim izdelava tudi domišljijskih likov ne bi delala težav. Projekt bi lahko izvedli tudi junija, ko je na voljo drugo sadje, lahko bi uporabili tudi zelenjavo.


Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji