Pripravimo žuželčji hotel

Avtor prispevka : Katja Karba Kniplič (katja.karba36@gmail.com), objavljeno 16.05.2020 19:44:38
KATEGORIJA:
Biotska raznovrstnost
KLJUČNE BESEDE:
Biotska raznovrstnost
POVZETEK:

Čas, ki nam onemogoča neposredno delo z otroki, sem izkoristila za pripravo primera dobre prakse in hkrati na ta način spodbudila tudi starše, da skupaj s svojim otrokom doma pripravijo hotel za žuželke.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(5)

Delo v oddelku prvega starostnega obdobja (2 - 3 leta) je zelo pestro. V skupini je veliko radovednih glav, ki hlepijo po novem izkustvu, novih dogodivščinah in se na ta način veliko naučijo. Tako si skozi vse leto prizadevava, da otrokom skozi pridobivanje različnih izkušnenj čim bolj približava naravo in življenje v njej, pri tem pa izhajava iz njih samih, njihovih pobud in interesov.

K izvedbi projekta "žuželčji hotel" so me tako spodbudili otroci že meseca marca, ko so med opazovanjem okolice med sprehodom ugotavljali,  da okoli njih že vse "leti in brenči". Izkazovali so interes za žuželke, si jih želeli pobliže ogledati, porajala pa so se jim tudi vprašanja "Kje živijo?", "Kam gredo?". Skupaj smo se odločili, da pripravimo žuželčji hotel. Žuželčje hotele smo si ogledali v zbrani literaturi in na vrtu sosednje hiše. Ugotavljali smo, kaj vse potrebujemo in pričeli z zbiranjem materiala. Na tej fazi se je naše skupen projekt, zaradi izrednih razmer, tudi zaključil.

Odločila sem se, da spodbudim otroke in starše, da izdelajo svoj žuželčji hotel doma, pri tem pa jim podala svoje smernice za izdelavo.


IZDELAVA ŽUŽELČJEGA HOTELA

Potrebujemo:

- lesen zabojček/škatla ipd.

- palice različnih debelin,

- vejice,

- različno veliko kamenje,

- mah,

- suho listje,

- storže,

- lupinice orehov, lešnikov,

- drugi naravni material, ki ga najdemo v svoji okolici

- vrtne škarje

- vrv


Izdelava:

1. Ves zbrani material zložimo v izbrani lesen zabojček/škatlo ipd. Pri tem je dobro, da uporabljamo raznovrsten material, različnih debelin in tekstur, morda tudi palice z luknjo, da ustvarimo   vmesne prostore za žuželke.

2. Po želji in potrebi "hotel" učvrstimo z vrvjo iz naravnega materiala (uporabimo lahko tudi mrežo, da s tem preprečimo izpadanje vsebine hotela).

3. Poiščemo ustrezno mesto in namestimo hotel za žuželke.Priloge

# Ime datoteke

Komentarji