Prisluhnite nam, skrbi nas za našo prihodnost!

Avtor prispevka : Jadranka Zajec, objavljeno 27.05.2020 19:15:42
KATEGORIJA:
Trajnostna mobilnost
KLJUČNE BESEDE:
Trajnostna mobilnost, Ohranjanje našega sveta, Vrtec, Ozaveščanje, Projektno delo, Trajnostni razvoj
POVZETEK:

Otroci so raziskovali na temo trajnostne mobilnosti. Lastne izkušnje in novo pridobljena znanja so želeli podeliti z lokalno skupnostjo. Samostojno so oblikovali zloženke, katere so sami razdelili v poštne nabiralnike stanovalcev hiš bližnje ulice.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Narava nam vsak dan posebej sporoča, da je z našim ravnanjem do nje nekaj narobe. Problem trajnostne mobilnosti je postal globalen. Zavedanje, da lahko nekaj naredimo sami je jasno. Le malo pa je na tem , da se velike misli spremenijo v dejanja. V razmišljanju , nazorih ljudi je potrebno še veliko premikov. Nekaj, kar je še danes povesem normalno, bo v prihodnosti samo še zgodovina. Strokovni delavci imamo tukaj veliko priložnosti, da mladi rod pripravimo na življenje, ki bo drugačno. Spremeniti potovalne navade pri odraslih je pravzaprav najlažje doseči s sporočili otrok. Otroci na preprost in jasen način zmorejo narediti veliko več, kot se zavedajo sami. 

Otroci velikokrat med sprehodi ali bodisi naključno povedo, kako smrdijo izpušni plini, kako je lepo, če se s starši vozijo s kolesi,kako prijetno se je v vrtec pripeljati s skirojem... Vožnja z avtobusom je neponovljiva dogodivščina, ki je v domačem okolju nimajo. Prav zaradi takšnih in podobnih spontanih pogovorov z otroki, sem se odločila, da bomo v letošnjem šolskem letu nekaj več spoznali na temo trajnostne mobilnosti. Zanimalo me je, kakšne izkušnje imajo otroci na to temo in kakšna so njihova razmišljanja. Kakšne pobude imajo in kako bi jih lahko delili z drugimi.

Vodim skupino najstarejših otrok, ki so vedoželjni novih tematik. Tema, ki jih vsakodnevno obdaja je bila dovolj zanimiva, da so se otroci znašli v njej. Ugotovila sem da, vsak otrok pozna različna prevozna sredstva, vsak otrok v starejši skupini ve, kaj pomeni onesnaževanje z izpušnimi plini. Tema, ki smo jo začeli obravnavati je bila nadgradnja njihovega dosedanjega znanja.

Globalni cilj:

Razvijanje naklonjenega, spoštljivega in odgovornega odnosa do žive in nežive narave.

Etapni cilj:

  • Otrok pridobiva izkušnje , kako sam in drugi ljudje vplivajo na naravo in kako lahko dejavno prispeva k varovanju in ohranjanju naravnega okolja.

Pristop: projektno delo, raziskovanje z učenjem

 

Tematika trajnostne mobilnosti je bila na začetku nekoliko težka za otroke. Predvsem pri razumevanju besed oziroma naslova projekta.  Spodbujala sem njihovo aktivno razmišljanje. Po raziskovanju iz različnih virih so otroci dobili jasno sliko, kaj je trajnostna mobilnost in kaj je naša naloga. Naša naloga je bila, da najdemo način, kako bi mi lahko ozaveščali odrasle, da bi spremenili potovalne navade. Z  idejami otrok in z mojo pomočjo smo prišli do dveh idej: naredili bi sporočila za sosede in bi jim dali v poštne nabiralnike, druga ideja pa je bila, da bi si izmislili pesem na temo trajnostne mobilnosti. Po skupaj določeni in zbrani nalogi smo se lotili konkretnega dela. Otroci so izbrali, kako bo videti naša zloženka. Ponudila sem tri različne možnosti. Otroci so narisali risbe, ki bi bile primerne za zloženko. Tisti, ki so vešči v besedah, so povedali, kakšna bodo naša sporočila na zloženkah. Spet tretji, ki že pišejo, so napisali besedilo.

Druga skupina otrok, si je izmislila pesem:

NE PELJI SE Z AVTOM

 

Ne pelji se z avtom,

ker to ni lepo.

Narava več ne diši,

ptiček več ne žvrgoli.

 

Pelji se s skirojem,

vlakom, avtobusom.

Pojdi na kolo,

da razmigaš si telo.

 

Najbolje bi bilo,

da se odpraviš peš,

v službo, vrtec in trgovino

in imel se boš res fino.

 

Sledil je najbolj pričakovan dan, ko so svoje zamisli in ideje lahko razdelili po bližnjih ulicah. Ponekod so jih presenetili stanovalci in so jim lahko zloženke izročili v roke. Pri tej dogodivščini je bilo najbolj navdihujoče to, da so otroci imeli izkušnjo , da lahko tudi oni prispevajo svoje razmišljanje k trajnostnemu razvoju. Njihova beseda je bila v rokah mnogih ljudi, ki so se ob branju zloženke , vsaj malo zamislili na temo trajnostne mobilnosti in svoje prihodnosti.

 

Rezultate izvedenih nalog smo predstavili tudi staršem in vsem tistim, ki so obiskali naši vrtec. Izdelali smo plakate in zloženke razdelili tudi staršem. V obliki slikopisa smo predstavili tudi pesem, ki je imela prav tako sporočilno noto. Zadovoljstvo je bilo izraženo na obeh straneh , s strani staršev in otrok. Rezultati so bili spodbudni, saj je na podlagi tega, kar nekaj staršev otroke pospremilo v vrtec peš ali s kolesom. Otroci so bili na to izredno ponosni.

S skupnimi močmi so naredili korak naprej pri ozaveščanju staršev. Projekt, ki smo ga izvajali v letošnjem letu bo postal naša stalnica.  Če bomo vsako leto navdušili vsaj nekaj staršev, smo naredili veliko. Potovalne navade se bodo počasi spreminjale. Na nas je, da damo vse od sebe in da navdihujemo z lastnim zgledom.


Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji