Z učenkami tretje triade smo pripravili reciklirano kosilo. Uporabili smo sestavine, ki
prejšnji dan niso bile v celoti uporabljene. Naš cilj je bil učencem pokazati, da lahko ostanke hrane tudi porabimo in ne zavržemo.
K sodelovanju smo povabili tudi kmečke žene, da so nam pomagale z nasveti in recepti, kako porabiti različne ostanke hrane.
Naše kuharice so podvihale rokave in nastalo je odlično reciklirano kosilo po receptih kmečkih žena. Pri tem so uporabile ostanke kaše, kruha in testenin.
Skuhano kosilo je imela domač pridih –
skoraj vsaka od jedi je vsebovala središko bučno olje.
Recepti pripravljenih jedi s postopkom:
KREM CVETAČNA JUHA S KAŠO
· tri žlici olja
· pol čebule
· šest srednje velikih cvetač
· kaša
· 3 dcl vode
· sol
· kisla smetana
Postopek:
V lonec nalijemo 3 dcl vode in jo segrejemo do vretja. V drugi lonec vlijemo olje in ga postavimo na kuhalnik ter počakamo, da se segreje do primerne temperature. Čebulo narežemo na majhne kocke, prepražimo na olju in počakamo, da le ta postekleni. Nato dodamo očiščeno cvetačo. Cvetačo zalijemo z vrelo vodo in na zmerni temperaturi počasi kuhamo še 25 minut. Ko je skuhana, jo pretlačimo s paličnim mešalnikom, dodamo kislo smetano ter jo na koncu še solimo. Kaša je bila kuhana od prejšnjega dne. Juho dekoriramo z bučnim oljem ter zraven serviramo še kašo.
TESTENINSKA SOLATA S PAPRIKO IN BUČNIM OLJEM
· paprika
· testenine
· kis
· bučno olje
· sol
Postopek:
Testenine so bile že kuhane. Očistimo papriko in jo narežemo na koščke v velikosti testenin. Vse sestavine skupaj zmešamo, dodamo kis in bučno olje ter na koncu solato še solimo.
KRUHOVA POGAČA
· 6 kosov belega starega kruha
· 2 dl smetane
· 2 dl mleka
· 3 jajca
· sladkor
· kisla smetana
· 3 žlice skute
· ena pest rozin
Postopek:
Pečico segrejemo na 200 stopinj celzija. V večjo posodo damo narezan kruh in mleko ter dodamo skuto in rozine. Na koncu vse skupaj zmešamo. V drugi posodi z metlico zmešamo jajca, sladkor in kislo smetano. Obe masi združimo in dobro premešamo. Pustimo nekaj minut, da se vse skupaj prepoji. Maso damo v pekač obložen s peko papirjem. Pečemo na 180 stopinj približno 45 minut oziroma dokler ni lepo zapečeno. Pogačo pustimo, da se ohladi. Na koncu dodamo borovničevo marmelado in jo serviramo na krožniku.
Tadeja Brodnjak
multiplikatorka POŠ