Leteči avtomobil in predelano plovilo prihodnosti

Avtor prispevka : Andreja Prostor, objavljeno 28.05.2020 11:15:27
KATEGORIJA:
Trajnostna mobilnost
KLJUČNE BESEDE:
Ravnanje z odpadki, Trajnostna mobilnost, Ohranjanje našega sveta, Ozaveščanje, Dobra praksa, Recikliranje, Ustvarjalnost
POVZETEK:

Učenci 2. a razreda OŠ Štore so sodelovali na nagradnem likovnem natečaju za spodbujanje trajnostne mobilnosti »Misija: Zeleni koraki«. Predstavili so se z zanimivim letečim avtomobilom in izvirnim predelanim plovilom prihodnosti za ohranitev čistejšega naravnega okolja iz odpadne KEMS embalaže.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Na temo o skrbi za naravno okolje in ohranjanje le-tega se je učencem utrnila ideja, da bi iz odpadne KEMS embalaže izdelali vozilo, ki bi bilo okolju prijazno in hkrati praktično glede uporabe.

V času zbiranja embalaže smo se pogovarjali o vozilih iz preteklosti in sedanjosti, ki za ohranjanje naravnega okolja nimajo najboljšega vpliva zaradi onesnaževanja in uporabe neobnovljivih virov energije. Vozili, ki so ju s skupnimi idejami oblikovali, izdelali in pobarvali drugošolci, bi eno potovalo po cesti in zraku s pomočjo sončne energije, drugo pa plulo po morju, jezerih in rekah s pomočjo sonca in vetrne energije. Pri letečem avtomobilu so z rdečo barvo želeli poudariti model avtomobila za vožnjo po cesti, z rumeno barvo pa so želeli prikazati krila in rep letečega avtomobila, na katerih so vgrajene sončne celice. Pri predelanem plovilu so na stebre  pritrdili visoke vetrnice, ki jih poganja veter in sončne celice na neuporabne dimnike, da plovilo lahko pluje. Za okolje bi bilo takšno plovilo in vozilo v prihodnosti dosti bolj prijazno, tiho in ekološko.

Naši vozili predstavljata vozeče in leteče ekovozilo ter predelano plovilo prihodnosti.

Odpadno embalažo KEMS so otroci po predhodnem dogovarjanju preko narisanih skic zložili skupaj v obliko s pomočjo lepilnega traku. Kasneje so s kaširanjem prelepili embalažo, saj so želeli na vozilu poudariti tople barve, ki so barve veselja, dobrega počutja in sreče. Ko se je barva na vozilu posušila, so pritrdili še okna, luči in sončne solarne celice iz kosov izrezane KEMS embalaže. Pri plovilu pa so staremu predelanemu parniku predelali in spremenili pogon. Uspešno in varno plovbo recikliranemu plovilu od sedaj naprej omogoča veter in sonce.

Otroci so bili uspešni in hkrati zelo zadovoljni pri sodelovanju in dopolnjevanju idej v skupini. Zadovoljstvo in ponos je prišel do izraza ob nastanku končnega izdelka.

Izdelek bo krasil našo učilnico na vidnem mestu in bo hkrati igrača pri igri v kotičkih. Svoje delo bomo s ponosom predstavili na spletni strani šole in v Ekokotičku šole. Za skupinski izdelek na nagradnem likovnem natečaju za spodbujanje trajnostne mobilnosti »Misija: Zeleni koraki« so si prislužili 2. mesto izmed 125 vzgojnih ustanov.

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji