Mladi v svetu energije

Avtor prispevka : Suzana Pečnik, objavljeno 02.06.2020 12:09:18
KATEGORIJA:
Energija
KLJUČNE BESEDE:
Energija, Osnovna šola
POVZETEK:

Učenki 5. a razreda OŠ Frana Kocbeka Gornji Grad sta za natečaj Mladi v svetu energije izdelali hidroelektrarno. Za izdelavo hidroelektrarne sta se odločili zato, ker je ta vrsta elektrarn okolju prijazna in ker bi lahko tako elektrarno imela vsaka vas, ki ima v bližini potok ali reko.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

SAMOOSKRBNA VAS – HIDROELEKTRARNA

Učenki 5. a razreda OŠ Frana Kocbeka Gornji Grad Sara Jamnikar in Ema Purnat sta se letos odločili sodelovati na natečaju Mladi v svetu energije.

Pri interesni dejavnosti Eko detektivi sta se najprej seznanili z vsebino natečaja in s spletnim učnim gradivom na izobraževalnem portalu eSvet. Preučili sta tudi slogan »Nizkoogljično je odlično.« Spoznali sta, da nizkoogljična proizvodnja energije pomeni proizvodnjo energije iz obnovljivih virov, ki so prijaznejši do našega okolja.

 

Pričeli sta načrtovati skice in se z vso delovno vnemo lotili zbiranja različnih materialov za izdelovanje makete.

Najprej sta pripravili podlago za maketo elektrarne (odpadno kartonsko škatlo), naredili hribovje in iz starega papirja izdelali hiške. Nato sta iz odpadnih škatel za jajca naredili stožce, ki sta jih pobarvali z rjavo barvo, izrezali smreke iz odpadnega papirja in na vrtu nabrali vejice, na katere sta nalepili umetni mah.

Škatlo in hribe sta pobarvali z zeleno barvo.

Reko sta oblikovali s pomočjo papirnatih brisačk, ki sta jih namočili v mešanico mekola, vode in modre barve.

Ko se je vse posušilo, sta začeli lepiti drevesa, kamenčke, kamne, vejice ter umetni mah, ki predstavlja grmičke. Naredili sta tudi cesto, mlin in transformator.

Na koncu sta napravili še električno napeljavo, ki tudi deluje. Ko pritisnemo na stikalo, se v hiškah prižge luč.

 

Pri izdelovanju makete sta uporabili precej odpadnih materialov.

Za izdelavo hidroelektrarne sta se odločili zato, ker je ta vrsta elektrarn okolju prijazna, ima dolgo življenjsko dobo, nizke stroške obratovanja, ker je vodna energija obnovljiv vir energije, ki ne povzroča izpustov CO, ker bi lahko tako elektrarno imela vsaka vas, ki ima v bližini potok ali reko, in ker jima ni vseeno za naš planet.

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji