Okrasna zvezda

Avtor prispevka : Sonja Tivadar (sonja.zizek@guest.arnes.si), objavljeno 02.06.2020 11:49:44
KATEGORIJA:
Ohranjanje našega sveta
KLJUČNE BESEDE:
Ravnanje z odpadki, Ohranjanje našega sveta, Ustvarjanje
POVZETEK:

Z učenci 3. razreda smo izdelovali okrasne zvezde, ki so nam v prazničnih dneh polepšale učilnico. Naučili smo se, kako različne odpadne materiale uporabiti in iz njih izdelati nekaj novega, dekorativnega.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(5)

Pred prazniki se vedno zastavlja vprašanje, kako praznično okrasiti učilnico. Pri ustvarjanju težim k temu, da z učenci poskušamo uporabiti čim več naravnih ali odpadnih materialov, ki so odveč bodisi v šoli bodisi doma.

Tako smo za okrasne zvezde potrebovali lesene oglate deščice (15x15 cm), ki jih je g. hišnik izrezal iz starih, odstranjenih stenskih oblog iz telovadnice. Pri malici smo imeli mleko v tetrapaku, zato smo shranili plastične slamice. Od doma smo prinesli ostanke volne, ki so jih babice našle v svojih predalih. Potrebovali smo še manjše žeblje, kladivo in škarje. Lepilo smo naredili iz moke in vode.

Narisala sem skico zvezde, ki smo jo položili na deščico in s svinčnikom označili točke tako, da so se videle tudi na deščici. V vsako točko na deščici smo zabili žebelj. Slamice smo narezali do višine žeblja in jih nataknili na žeblje. Okrog slamice smo zavezali začetek volne in nato volno navijali okoli slamic. Na koncu smo naredili zanko, ki je bila potrebna zato, da smo zvezdo lahko obesili. Tako narejeno zvezdo smo močno namazali z lepilom iz moke. Niti, ki so se križale, smo stisnili skupaj, da so se zlepile. Ko se je lepilo posušilo, smo zvezdo sneli z žebljev. Posamezni učenci so zvezdo pobarvali z zlatim sprejem in jo nato obesili v učilnici.

Po enakem postopku bi lahko izdelali še okraske različnih oblik, npr. v obliki krogle, zvončka.

Učenci so se dela lotili z velikim navdušenjem in hkrati previdnostjo, saj z zabijanjem žebljev večina nima izkušenj. Nekaj več spretnosti in vztrajnosti je bilo potrebno za navijanje volne okrog slamic, zato je bilo dobro, da so delali v paru in si pomagali. Največje veselje pa je bilo, da so zvezde krasile našo učilnico, nato pa še božično smrečico doma.

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji